Ένα ιδιαίτερο κέικ, πολύ εύκολο και υγιεινό. Είναι εξαιρετικό για πρωινό, διότι δεν είναι πολύ γλυκό.

Δεν περιέχει αυγά ή βούτυρο, αλλά ελαιόλαδο, που το διατηρεί μαλακό και με πολλές φυτικές ίνες, διότι χρησιμοποιούμε αλεύρι ολικής αλέσεως και το εξαιρετικό και ευεργετικό χαρουπάλευρο. Ενισχύουμε τη διατροφική του αξία με χυμό πορτοκαλιού και καρυδόψιχα. Το γλυκαίνουμε, όσο θέλουμε, με καστανή ζάχαρη που του δίνει σκούρο χρώμα και εξαιρετική γεύση και το αρωματίζουμε με ξύσμα πορτοκαλιού ή τριμμένο γαρίφαλο. Και τα δύο αρώματα του ταιριάζουν πολύ.

Είναι μια συνταγή για να δοκιμάσετε το χαρουπάλευρο και κανείς δεν θα καταλάβει ότι δεν έχετε χρησιμοποιήσει κακάο!

Υλικά:

  1. 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  2. 2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως.
  3. ½ φλιτζάνι χαρουπάλευρο, κοσκινισμένο.
  4. ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο καλής ποιότητας.
  5. 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού.
  6. 1 ½ φλιτζάνι γάλα.
  7. 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού ή ½ κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο.
  8. 1 κουταλάκι σόδα μαγειρική.
  9. ½ φλιτζάνι καστανή, μαλακή ζάχαρη.
  10. 1 φλιτζάνι τριμμένα καρύδια.

Βρείτε το βιολογικό Χαρουπάλευρο εδώ

Οδηγίες:

Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και ένα φλιτζάνι γάλα και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 5 λεπτά ή με έναν αυγοδάρτη. Προσθέτουμε μέσα και τη σόδα και ανακατεύουμε. Έπειτα ρίχνουμε σιγά-σιγά, ανακατεύοντας, τα δύο αλεύρια όχι το χαρουπάλευρο μέχρι να γίνει η ζύμη παχύρρευστη, όπως στα κανονικά κέικ. Αν το αλεύρι ολικής περιέχει πολύ πίτουρο και κάνει τη ζύμη σφιχτή, προσθέτουμε λίγο γάλα από το μισό φλιτζάνι.

Στο υπόλοιπο γάλα διαλύουμε το χαρουπάλευρο για να γίνει σαν λιωμένη σοκολάτα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Στο ένα μέρος προσθέτουμε τα τριμμένα καρύδια και τα γαρίφαλα ή το ξύσμα πορτοκαλιού.

Ξεχωριστά, στην άλλη μισή ζύμη προσθέτουμε το διαλυμένο στο γάλα χαρουπάλευρο και το ανακατεύουμε καλά, για να ομογενοποιηθεί.

Ρίχνουμε κουταλιές από τα δύο μείγματα εναλλάξ σε μια ελαφρά λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα ή από σιλικόνη, όπως μας οδηγεί το σχέδιό της.

Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για μια ώρα. (Για να βεβαιωθούμε, αν ψήθηκε, κάνουμε το τεστ με τη λάμα ενός μαχαιριού).

Όταν περάσει η μία ώρα, κλείνουμε το φούρνο και το αφήνουμε μέσα για 10 λεπτά.

Μετά το βγάζουμε, ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε συρμάτινη βάση. Αν θέλουμε, κοσκινίζουμε λίγη ζάχαρη άχνη.

Πηγή: (συνταγής για κέικ)  www.helengrblog.blogspot.gr/2012/09/blog-post.html