0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Σάββατο 03 Δεκεμβρίου 2022
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (Σ.Ε.Ε.) είναι μία χρόνια διαταραχή του πεπτικού συστήματος γνωστή παλαιότερα και ως σπαστική κολίτιδα.

Βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης νόσου είναι ο συνεχόμενος κοιλιακός πόνος σε συχνότητα 1 φορά την εβδομάδα σε διάρκεια τουλάχιστον 3 μηνών με συνυπάρχοντα συμπτώματα την υποχώρηση του πόνου έπειτα από κένωση είτε την αλλαγή στη σύσταση των κενώσεων είτε την αυξημένη συχνότητα των κενώσεων.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη νόσος εμφανίζει μεγάλη έξαρση κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια με ποσοστό επιπολασμού 11,2%.

Βασικοί λόγοι για την πρόκληση μίας τέτοιας νόσου είναι η έντονη ανάπτυξη βακτηρίων στη χλωρίδα του εντέρου, η λανθασμένη επικοινωνία εγκεφάλου-εντέρου, οι διάφορες ψυχικές διαταραχές και το έντονο στρες, το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, η γενετική προδιάθεση αλλά φυσικά και η κακή διατροφή.

Για την θεραπεία της  νόσου αυτής συνιστάται πέρα από την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και η κατανάλωση από μία σειρά βιολογικών τροφίμων τα οποία παρέχονται απλόχερα από τη φύση στην άνθρωπο καθώς επίσης και η υιοθέτηση ενός ορθού διατροφικού πλάνου ή και γενικότερα τρόπου ζωής.

Πάμε να δούμε αναλυτικότερα κάποιες σημαντικές συμβουλές:

  1. Καλό είναι να προτιμούνται τα άπαχα κρέατα καθώς δεν διαθέτουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά τα οποία μπορεί να επιτείνουν την παραγωγή φλεγμονής στο έντερο.

  2. Η υψηλή κατανάλωση σε λευκή ζάχαρη και αλάτι έχει αποδειχθεί βασικός παράγοντας στην επιδείνωση της νόσου. Επομένως θα πρέπει να αποφεύγεται.

  3. Εξίσου σημαντική είναι η ύπαρξη φυσικής δραστηριότητας εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι καθιστά αποτελεσματικότερη την κινητικότητα και λειτουργία του εντέρου.

  4. Φυσικά τα ανθρακούχα, αλκοολούχα και καφεϊνούχα ποτά θα πρέπει να περιορίζονται.

  5. Σημαντική είναι και η μείωση κατανάλωσης πικάντικων τροφών.

  6. Στην περίπτωση έντονης δυσκοιλιότητας πρέπει να προτιμώνται οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχονται στα μαύρα φασόλια, τα πράσινα φασόλια, το αβοκάντο, η βρώμη και όχι οι αδιάλυτες φυτικές ίνες οι οποίες βρίσκονται στα κόκκινα φασόλια, τα μπιζέλια, οι πιπεριές, το σιτάρι.

  7. Αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών και προσπαθήστε να καταναλώνετε προβιωτικά. Επομένως προτιμήστε την κατανάλωση γιαουρτιού που είναι πλούσιο σε προβιωτικά και περιορίστε αυτήν του γάλακτος τα οποίο παρουσιάζει έλλειψη και αντ’αυτού περιέχει λακτόζη (ουσία δύσπεπτη σε τέτοιες περιπτώσεις).

  8. Εστιάστε στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού και στην μείωση της σοκολάτας και του κακάο.

  9. Ωφέλιμο είναι να μην καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά που περιέχουν άπεπτα ή δύσπεπτα σάκχαρα. Κάποια από αυτά είναι τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το κρεμμύδι, τα εσπεριδοειδή, το μήλο, το αχλάδι κ.α.

  10. Φροντίστε η διαδικασία κατανάλωσης των γευμάτων να έχει διάρκεια μασώντας καλά την τροφή σας. Σημαντικό να πίνετε λίγο νερό πριν το γεύμα σας καθώς βοηθάει στη διαδικασία της πέψης!

  11. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε στη διατροφή σας έλαια και βότανα που μειώνουν σημαντικά την ένταση συμπτωμάτων του συνδρόμου όπως το έλαιο μέντας, το ταραξάκο, ο μάραθος, ο κουρκουμάς, το χαμομήλι, ο γλυκάνισος, το θυμάρι κ.α.

  12. Για πολλούς επιστήμονες, αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του Σ.Ε.Ε. θεωρείται η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAPs καθώς μπορεί να μειώσει την παραγωγή φλεγμονής στο έντερο. Η ονομασία αυτή προέρχεται από μια σειρά υδατανθράκων των οποίων η συχνή κατανάλωση έδειξε από έρευνες πώς δύναται να επιδεινώσει τη συμπτωματολογία της νόσου. Οι υδατάνθρακες αυτοί είναι οι πολυόλες, οι μονοσακχαρίτες, οι δισακχαρίτες και οι πολυσακχαρίτες και βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα όσπρια κάποια φρούτα και λαχανικά, τα σιτηρά και τα γαλακτοκομικά.

Είναι πολύ σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι μία δίαιτα σαν αυτή δεν μπορεί να υιοθετηθεί για διάστημα πάνω από 5-6 εβδομάδες, δεν μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματική για όλους τους πάσχοντες και ότι φυσικά θα πρέπει να ακολουθείται υπό την επίβλεψη διαιτολόγου.

Φυσικά Προϊόντα
Σχετικά Άρθρα