0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

ΑΡΠΑΓΟΦΥΤΟ: Ο ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΠΟΝΟ

Τρίτη 07 Μαρτίου 2023
ΑΡΠΑΓΟΦΥΤΟ: Ο ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ ΠΟΝΟ

Το αρπαγόφυτο (harpagofytum procumbens) είναι ένα βότανο που ευδοκιμεί σε συνθήκες ξηρασίας και το βρίσκει κανείς στη Νότιο Αφρική, τη Ναμίπια και την Μποτσουάνα. Μόλις τον 20ο αιώνα το έφεραν οι αποικιοκράτες στην Ευρώπη, χωρίς όμως να καταφέρουν να το καλλιεργήσουν στην ήπειρό μας.

Το φυτό αυτό είναι ποώδες, πολυετές και έρπον και είναι γνωστό ευρέως με την ονομασία «Νύχι του διαβόλου» όχι λόγω των αρνητικών του επιπτώσεων για την υγεία αλλά λόγω του αγκαθωτού του σχήματος που τραυματίζει τα ζώα που έρχονται σε επαφή μαζί του όταν βοσκούν.

Το φυτό αυτό, στην αφρικανική ήπειρο χρησιμοποιούνταν ως αναλγητικό, αντισταμινικό και κατά της δυσπεψίας από την φυλή των Βουσμάνων στην έρημο Καλχάρι, από τα πανάρχαια χρόνια.

Όταν πλέον, έφτασε στην Ευρώπη και μελετήθηκαν οι ευεργετικές του ιδιότητες, οι θεραπευτές της εποχής (και μεταγενέστερα οι σύγχρονοι) το χρησιμοποιούσαν ως ηρεμιστικό, καθαρτικό, διουρητικό κυρίως όμως για εκφυλιστικές παθήσεις του μυοσκλετικού συστήματος, με κυριότερες εκπροσώπους την οστεοπόρωση και την οστεοαρθρίτιδα.

Τα κύρια συστατικά στα οποία οφείλονται οι ευεργετικές ιδιότητες του συγκεκριμένου βοτάνου, βρίσκονται στους κονδύλους του φυτού και είναι γλυκοζίτες που ονομάζονται αρπογοσίδη και Β-σιτοστερόλη.

Θεραπευτικές Ιδιότητες

Το αρπαγόφυτο έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Η δράση του είναι αναλγητική, διουρητική, αντιφλεγμονώδης, αντιρρευματική και ηρεμιστική.

Πολλές διαφορετικές έρευνες δείχνουν τα οφέλη που έχει η χρήση της σε πόνους στον αυχένα, στην πλάτη, στην μέση, στα ισχία, πόνοι που προέρχονται συνήθως από μυαλγία ή αρθρίτιδας, καθώς η ισχυρή αντιφλεγμονώδης έχει προταθεί ως ισάξια με αυτή της κορτιζόνης και της φαινυλβουταζόνης, αντιφλεγμονώδη που χρησιμοποιούνται στην καταπολέμηση ρευματικών και μυοσκελετικών παθήσεων.

Φαίνεται, επίσης, να έχει λιγότερες παρενέργειες έναντι της χρήσης συμβατικής φαρμακευτικής αγωγής, χρειάζεται όμως περαιτέρω έρευνα για την απόδειξη αυτού.

Λόγω των αναλγητικών και αντιφλεμονωδών του δράσεων, το αρπαγόφυτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτοάνοσες παθήσεις (ψωρίαση, σκληρόδερμα, ερυθηματώδης λύκος κ.ά.) καθώς επίσης και σε διάφορες φλεγμονές (φλεγμονή του ήπατος, των νεφρών, φλεγμονή των τενόντων και των συνδέσμων κ.ά).

Επιπρόσθετα, τα εκχυλίσματα που προέρχονται από το βότανο αυτό βελτιώνουν τους ανώμαλους καρδιακούς παλμούς που προκαλούνται από κάποια φάρμακα για την καρδιά ή/και την αδρεναλίνη.

Σκευάσματα και Δοσολογία

Στην αγορά, το αρπαγόφυτο κυκλοφορεί σε μορφή αποξηραμένη με το οποίο παρασκευάζουμε αφέψημα. Σε κάψουλες (έως 3 κάψουλες/ημέρα των 100 γραμμαρίων), σε βάμμα (30 σταγόνες, 3 φορές/ημέρα) και σε διάφορες μορφές για εξωτερική χρήση όπως κρέμες και gel.

Για να παρασκευάσετε αφέψημα αρπαγόφυτου, αρκεί να βράσετε σε 300 ml νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού τρίμμα αποξηραμένης ρίζας για 15 λεπτά. Η ημερήσια συνιστώμενη δόση είναι 2-2,5 γραμμάρια και δεν πρέπει να ξεπερνάται.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Το αρπαγόφυτο δεν περιέχει καμία τοξική ουσία και δεν υπάρχουν γνωστές παρενέργειες από την χρήση του. Όμως , επειδή προάγει την έκκριση γαστρικού οξέος, μπορεί ασθενείς με γαστρίτιδα ή πεπτικό έλκος ή χολολιθίαση, να επηρεαστούν δυσμενώς.

Δεν συνιστάται η κατανάλωσή του από παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες καθώς δεν υπάρχει επαρκές ερευνητικό υπόβαθρο για τις πληθυσμιακές αυτές ομάδες.

Άτομα με απορυθμισμένη πίεση (ψηλή ή χαμηλή) δεν ενδείκνυται να καταναλώνουν σκευάσματα αρπαγόφυτου.

Τέλος, λόγω της υπογλυκαιμικής ιδιότητας του βοτάνου, ασθενείς με διαβήτη καλύτερα να απευθύνονται στον επιβλέποντα γιατρό πριν την χρήση του.

Αρθρογράφος για το ενημερωτικό Blog του votanotherapeia.gr


Μυοσκελετικά Προβλήματα
Σχετικά Άρθρα