0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΠΥΛΩΡΟΥ

Τρίτη 05 Απριλίου 2022
ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΠΥΛΩΡΟΥ

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter Pylori ή HP), αποτελεί ένα gram (-) βακτήριο με πολύ σπουδαίο ρόλο σε ότι αφορά στην παθογένεση της γαστρίτιδας, του πεπτικού έλκους και του πρωτοπαθούς λεμφώματος στομάχου ή αλλιώς MALT λεμφώματος.

Επιπλέον, το βακτήριο ενοχοποιείται πιθανά για τον γαστρικό καρκίνο επειδή είναι σε θέση να προκαλέσει αλλοιώσεις που σχετίζονται με την ατροφία και την εντερική μετάπλαση στον βλεννογόνο του στομάχου.

Το Helicobacter pylori έχει ελικοειδές σχήμα και δύο έως επτά μαστίγια στον έναν πόλο του, που του δίνει τη δυνατότητα να κινείται στο γαστρικό βλεννογόνο.

Είναι μικροαερόφιλο (αναερόβιο, με δυνατότητα να ανέχεται μικρές συγκεντρώσεις οξυγόνου), και εκφράζει ένα ένζυμο που λέγεται ουρεάση, που είναι μεγάλης σημασίας για το ελικοβακτηρίδιο, καθώς με αυτό γίνεται η διάσπαση της ουρίας προς αμμωνία και διοξείδιο του άνθρακα με άμεσο αποτέλεσμα την εξουδετέρωση του γαστρικού οξέως του στομάχου και την επιβίωσή του στο χαμηλό pH του.

ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΥΛΩΡΟΥ

Από την αρχαιότητα, τον 1ο αιώνα μ.Χ αναφέρθηκε από τον Διοσκουρίδη ότι η Μαστίχα κατέχει θεραπευτική δράση, βοηθώντας στην δυσπεψία, το χρόνιο βήχα, σε αιματολογικά προβλήματα λειτουργώντας και ως ηρεμιστικό.

Στη συνέχεια, μέχρι και τον 7ο αιώνα μ.Χ ιατροί και βοτανολόγοι χρησιμοποιούσαν τη Μαστίχα Χίου για τη δυσπεψία, τα γαστρικά άλγη και το πεπτικό έλκος.

Σήμερα, μετά από εργαστηριακές μελέτες και μερικές κλινικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν σε διεθνή ιατρικά περιοδικά αποδεικνύεται ότι η ρητίνη της Μαστίχας Χίου έχει βιοδραστικές θεραπευτικές δυνατότητες εκριζώνοντας το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο είναι υπεύθυνο για το 75% περιπτώσεων πεπτικού έλκους και για το 90% περιπτώσεων δωδεκαδακτυλικού έλκους.

Πολύ σημαντικό ρόλο φαίνεται λαμβάνει το έλαιο της Μαστίχας που της προσδίδει αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές δυνατότητες. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Ιατρικής Μικροβιολογίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Pasteur τον Μάιο του 2002, αποδεικνύεται ότι η χορήγηση Μαστίχας Χίου σε πειραματόζωα (ποντίκια), που είχαν μολυνθεί με το ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού, προκάλεσε σαφή μείωση του βαθμού αποικισμού του βακτηριδίου, ενώ δεν καταγράφηκε σημαντική μείωση στο βαθμό και στη δραστηριότητα της συνοδού γαστρίτιδας.

Αντίστοιχα, το 2002 δημοσιεύθηκε στο περιοδικό South Korea Society of Gastroenterology κλινική μελέτη από τη Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Dan-kook στην Νότια Κορέα, που αφορά τη δράση της Μαστίχα ενάντια στη γαστρίτιδα που δημιουργεί το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Το έτος 1998, πραγματοποιήθηκε η πρώτη μελέτ που δημοσιεύθηκε στο διάσημο περιοδικό New England Journal of Medicine, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Nottingham στην Αγγλία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Μαστίχα της Χίου έχει ξεκάθαρα αποδεδειγμένη δράση ενάντια στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού καθώς έχει τη δυνατότητα να θανατώσει το στέλεχος NCTC 11637 αυτού όπως και 6 επιπλέον κλινικά απομονωμένα στελέχη, 3 ευαίσθητα και 3 ανθεκτικά στη μετρονιδαζόλη, χρησιμοποιώντας φρέσκα δείγματα ιστών του ελικοβακτηριδίου που είχαν απομονώσει από προσβεβλημένους ασθενείς.

Στη συνέχεια μελετήθηκε η ελάχιστη βακτηριοκτόνος συγκέντρωση που απαιτήθηκε για την εκρίζωση του 99,9% του ελικοβακτηριδίου σε 24 ώρες (χρειάστηκαν 60 μg/ml). Όπως φάνηκε και από το αποτέλεσμα, η Μαστίχα είχε δράσει επιτυχώς εκριζώνοντας το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού σε όλα τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν ανεξάρτητα από το μέγεθος του πληθυσμού.

Γιατροσόφια
Σχετικά Άρθρα