0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΟΝ ΑΝΑΝΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023
ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΟΝ ΑΝΑΝΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ

Ο ανανάς είναι ένα από τα πιο γνωστά εξωτικά φρούτα, που προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας.

Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά που βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη και καρκίνου και βελτιώνουν την υγεία της επιδερμίδας.

ποια οφέλη έχει ο ανανάς για την υγεία μας

 

  • Βοηθάει την απώλεια βάρους: Αν βρίσκεστε σε προσπάθεια απώλειας βάρους, η κατανάλωση ανανά μπορεί να είναι σύμμαχός σας. Είναι ένα τρόφιμο χαμηλό σε θερμίδες, με 100γρ ανανά να αποδίδουν μόλις 50 θερμίδες. Επίσης, η γλυκιά του γεύση τον καθιστά μια πολύ καλή επιλογή για snack τις στιγμές εκείνες που έχετε έντονη επιθυμία για γλυκό. Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού, μειώνοντας έτσι, την ανάγκη για περαιτέρω κατανάλωση φαγητού.

  • Βελτίωση της πέψης: Ο ανανάς περιέχει βρωμελίνη, ένα ένζυμο που βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνικών μορίων και συμβάλει στη διευκόλυνση της διαδικασίας της πέψης. Επίσης, οι φυτικές ίνες που περιέχει συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

  • Αποκατάσταση μετά από άσκηση: Ο ανανάς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, μαγγάνιο και βρωμελίνη, συστατικά τα οποία είναι πολύ χρήσιμα για τον οργανισμό μετά από έντονη άσκηση. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βρωμελίνης και η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και την καλύτερη αποκατάσταση των μυών μετά από έντονη φυσική δραστηριότητα.

  • Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος: Ο ανανάς είναι μια πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμινών και μετάλλων που ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

  • Βελτίωση καρδιαγγειακής υγείας: Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας του ανανά σε κάλιο, φαίνεται ότι μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

  • Βελτίωση της υγείας των οστών: Ο ανανάς είναι μια πολύ καλή πηγή μαγγανίου, με 100γρ ανανά να καλύπτουν το 44% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε μαγγάνιο. Το μαγγάνιο, σε συνδυασμό με το ασβέστιο, συμβάλλει στην καλύτερη υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Βελτιώνει επίσης, την υγεία των τενόντων, των συνδέσμων, των οστών και των αρθρώσεων, ενώ παράλληλα βοηθά την αντιμετώπιση των φλεγμονών.

  • Υγεία του δέρματος: Ο ανανάς μπορεί να ενισχύσει τη δερματική υγεία, διατηρώντας την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος. Η βρωμελίνη που περιέχει ο ανανάς, έχει αντιγλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προάγουν την υγεία του δέρματος. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C (100γρ ανανά καλύπτουν το 58% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C) και μαγγάνιο ενισχύει τη σύνθεση του κολλαγόνου και την καλύτερη δερματική όψη και υγεία. Επιπλέον, η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C προλαμβάνει τη βλαβερή, οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών και επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης του δέρματος.

Συγκεντρωτικά, στον παρακάτω πίνακα φαίνεται το περιεχόμενο σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά 100γρ φρέσκου ανανά:

Θρεπτικά συστατικά 100γρ. ωμού ανανά
Ενέργεια (kcal) 50
Υδατάνθρακες 13g
Σάκχαρα 9.8g
Φυτικές ίνες 1.4g
Πρωτεΐνη 0.54g
Λιπαρά 0.12g
Βιταμίνη C 47.8mg (58%)
Μαγγάνιο 0,927 (44%)

 

Πώς θα εντάξετε τον ανανά στη διατροφή σας;

Μπορείτε να καταναλώσετε τον ανανά ως ωμό φρούτο ή αποξηραμένο σνακ. Επίσης, μπορείτε να ετοιμάσετε smoothies, χυμούς ή κρέμες με ανανά.

Δοκιμάστε τον σε κυρίως γεύματα, συνδυάζοντάς τον με χοιρινό ή κοτόπουλο.

 

Υπεύθυνη για το ενημερωτικό Blog του votanotherapeia.gr

 


ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ
Σχετικά Άρθρα