0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

ΚΑΡΔΑΜΟ: ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023
ΚΑΡΔΑΜΟ: ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Ένα μπαχαρικό όχι και τόσο διαδεδομένο στον τομέα της υγείας αλλά περισσότερο της γαστρονομίας, το κάρδαμο διαθέτει πολλαπλές μορφές θετικής επίδρασης στον ανθρώπινο οργανισμό.  Αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα και πιο ακριβά μπαχαρικά στην αγορά.

Το Κάρδαμο είναι ευρέως γνωστό και με άλλες ονομασίες, όπως Καρδάμωμο ή Κακουλέ (Cardamomum). Οι δυο κύριοι τύποι κάρδαμου είναι το πράσινο και το μαύρο κάρδαμο. Ειδικότερα, το πράσινο κάρδαμο χρησιμοποιείται πολύ στην αγιουβερδική και κινεζική ιατρική, όπως επίσης στην Αφρική και την Αραβία.

Σημαντικές αναφορές και μελέτες για τις θεραπευτικές ιδιότητες του κάρδαμου έγιναν και από τον Ιπποκράτη και τον Διοσκουρίδη. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι δεν είναι τυχαία η τοποθέτηση κάποιου, ο οποίος ,όταν  αναφέρεται στην θεραπεία ενός ασθενούς από μία πάθηση λέει τη  φράση «αυτός καρδάμωσε».

Μια βασική ιδιότητα του κάρδαμου, που ήταν ευρέως γνωστή από την αρχαιότητα και παραμένει μέχρι και σήμερα, είναι η αντιμετώπιση γαστρεντερικών διαταραχών όπως καούρες, δυσπεψίες, ναυτία, δυσκοιλιότητα, κοιλιακοί πόνοι, έμετος. Ακόμη, βοηθά στην καταπολέμηση πολλών μυϊκών σπασμών που συνδέονται με το στομάχι, όπως ο λόξυγκας και οι σπασμοί του γαστρεντερικού σωλήνα.

Σημαντική είναι η  χρήση του ως φυσικό διουρητικό, βοηθώντας έτσι στην απομάκρυνση τοξινών και περιττών υγρών από το σώμα. Επίσης, μειώνει τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις ταχυπαλμίες ή αρρυθμίες μέσω της αντιπηκτικής του ιδιότητας και συμβάλλει στην ομαλή καρδιακή λειτουργία.

Διαθέτει  αντιφλεγμονώδη  και αντιμικροβιακή δράση παρόμοια με της πιπερόριζας. Αυτό σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να καταπολεμά πολυάριθμα βακτήρια και μύκητες και να αποτρέπει άμεσα την πρόκληση φλεγμονής στο σώμα ύστερα από την έκθεση του οργανισμού σε κάποιο μικρόβιο ή ιό.

Το κάρδαμο με τη μορφή εκχυλίσματος μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις καρκινογόνες ουσίες που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου και εμφανίζονται στους πνεύμονες του καπνιστή.

Παράλληλα όμως, έχει αποδειχθεί ύστερα από έρευνες σε πειραματόζωα ότι το κάρδαμο αποτρέπει την δημιουργία καρκινικών και μεταλλαγμένων κυττάρων καθώς επίσης παρεμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους όταν αυτά υπάρχουν.

Οι έρευνες του περιοδικού «British Journal of Nutrition» μας κάνουν γνωστό ότι το κάρδαμο ρυθμίζει αποτελεσματικά την δραστηριότητα των γονιδίων που προκαλούν 26 μορφές καρκίνου, ενώ το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου απέδειξε πως καταπολεμά τον καρκίνο του ορθού σε ποσοστό  50%.

Το κάρδαμο επιδρά θετικά στη δραστηριότητα των νευρώνων που σχετίζονται με την ψυχική μας υγεία. Χρησιμοποιείται συχνά για την καταπολέμηση κατάθλιψης και είναι ιδανικό στη χρήση του για άντρες με χαμηλή λίμπιντο.

Το κάρδαμο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β12, C, D, Ε, Κ, νάτριο, θείο, ιώδιο, σίδηρο και ασβέστιο. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του διαβήτη και τη μείωση χοληστερίνης στο αίμα.

Συνεπώς, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυάριθμες αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, τα έλαια του κάρδαμου συμβάλουν στην άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού αλλά και στην πρόληψη πολλών ασθενειών.

Το άγριο φρέσκο κάρδαμο προτιμάται από το καλλιεργημένο και αποξηραμένο όσον αφορά τη θρεπτική του αξία. Χρησιμοποιείται ως λαχανικό σε ωμές σαλάτες, ως αφέψημα, ως έλαιο και ως έγχυμα.

Φυτικά Προϊόντα
Σχετικά Άρθρα