0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΠΝΟΥ

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΠΝΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου γιορτάζεται φέτος στις 17/3 και είναι μια πολύ καλή αφορμή να ενημερωθούμε σχετικά με το τι επηρεάζει την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου. Τόσο η διατροφή όσο και οι καθημερινές συνήθειες και η ψυχολογική μας κατάσταση μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο μας.

Τι πρέπει να προσέξετε για έναν καλύτερο ύπνο;

1. Κατά γενικό κανόνα, μια ισορροπημένη διατροφή που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από μια ποικιλία λαχανικών και φρούτων μπορεί να παρέχει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, συμβάλλοντας σε έναν καλύτερο ύπνο.

2. Όλο και περισσότερα στοιχεία από μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών μέσω της διατροφής είναι πολύ σημαντική. Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και οι βιταμίνες A, C, D, E και K σχετίζεται με διαταραχές και προβλήματα ύπνου.

3. Η μελατονίνη είναι η βασική ορμόνη που συνδέεται με τον ύπνο. Εντάξτε στη διατροφή σας τρόφιμα που περιέχουν τρυπτοφάνη και ενισχύουν την παραγωγή μελατονίνης. Τέτοιες τροφές είναι τα γαλακτοκομικά, το κοτόπουλο, το ψάρι, η μπανάνα και οι ξηροί καρποί.

4. Το μαγνήσιο και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β σχετίζονται επίσης με την παραγωγή μελατονίνης και την ποιότητα του ύπνου. Τροφές όπως τα όσπρια, τα ψάρια και το κρέας περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

5. Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές, το τσάι, τα ενεργειακά ποτά, μετά τις απογευματινές ώρες. Η πρόσληψη καφεΐνης λίγες ώρες πριν τον ύπνο θα αυξήσει την ενέργειά σας και θα δυσκολέψει τον ύπνο σας.

6. Αποφύγετε την κατανάλωση ενός μεγάλου ή λιπαρού γεύματος τις βραδινές ώρες. Ένα βαρύ ή πικάντικο γεύμα μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές και ενοχλήσεις και να δυσκολέψει αρκετά τον ύπνο σας.

7. Περιορίστε τον χρόνο έκθεσης σε ηλεκτρονικές συσκευές πριν τον ύπνο. Πολλοί έχουμε τη συνήθεια πριν κοιμηθούμε να περνάμε λίγο χρόνο μπροστά από κάποια οθόνη, αλλά η έκθεση αυτή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου.

8. Αν και η ενυδάτωση του οργανισμού είναι πολύ σημαντική, σε περίπτωση που ξυπνάτε εύκολα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αποφύγετε την αυξημένη κατανάλωση υγρών λίγο πριν τον ύπνο.

9. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του δωματίου, ώστε ο χώρος να μην είναι ούτε πολύ κρύος ή υπερβολικά ζεστός.

Συνοπτικά, οι τροφές που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας για έναν καλύτερο ύπνο είναι:

  1. Ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, οι ηλιόσποροι και τα καρύδια

  2. Μπανάνα, κεράσια, ακτινίδια

  3. Γαλακτοκομικά προϊόντα

  4. Ψάρια και κυρίως λιπαρά, όπως ο σολομός

  5. Γαλοπούλα και κοτόπουλο

  6. Βρώμη & δημητριακά ολικής αλέσεως

Τροφές που επηρεάζουν αρνητικά τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου είναι:

  • Καφεΐνη
  • Αλκοόλ
  • Ζάχαρη
  • Γλυκά

 

Υπεύθυνη για το ενημερωτικό Blog του votanotherapeia.gr

 


Φυτικά Προϊόντα
Σχετικά Άρθρα