0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ VS ΜΑΤΣΑ: ΠΟΙΟ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΤΕ

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ VS ΜΑΤΣΑ: ΠΟΙΟ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΤΕ

Τσάι Matcha Ή Πράσινο τσάι; Ποιες οι διαφορές και ποιο να προτιμήσετε;

Το τσάι Matcha έχει γίνει πολύ γνωστό τα τελευταία χρόνια στους λάτρεις του τσαγιού λόγω των ιδιοτήτων του και της ξεχωριστής γεύσης του. Ποιες είναι όμως οι διαφορές του από το κλασικό και πασίγνωστο πράσινο τσάι;

1. Καλλιέργεια-Επεξεργασία

Τόσο το τσάι matcha όσο και το πράσινο τσάι προέρχονται από το ίδιο φυτό, το Camelia Sinensis, αλλά οι ιδιότητες τους είναι σε έναν βαθμό διαφορετικές λόγω της διαφορετικής τους επεξεργασίας και παραγωγής τους.

Το πράσινο τσάι καλλιεργείται κάτω από τον ήλιο. Τα φύλλα του μαζεύονται και ζεσταίνονται γρήγορα. Τα φύλλα αυτά αποξηραίνονται και πωλούνται συνήθως σε φακελάκια. Βυθίζοντάς τα σε ζεστό νερό, δημιουργείται το τσάι που έχει ένα σκούρο πράσινο - καφέ χρώμα.

Το τσάι matcha καλλιεργείται σε σκιά πριν τη συγκομιδή του. Για το τσάι matcha χρησιμοποιείται ολόκληρο το φύλλο αντί για τον εμποτισμό των φύλλων, όπως γίνεται με το πράσινο τσάι. Τα φύλλα του αλέθονται και παράγεται η σκόνη του τσαγιού matcha που έχει ένα ζωντανό πράσινο χρώμα.

2. Θερμίδες

Τόσο το πράσινο τσάι όσο και το matcha έχουν ελάχιστες θερμίδες, οπότε μπορείτε να τα καταναλώσετε χωρίς να ανησυχείτε για το βάρος σας. Ενδεικτικά, 1 φλ πράσινου τσαγιού μας δίνει περίπου 2 θερμίδες, ενώ το τσάι matcha, ανάλογα και την ποικιλία, μας δίνει περίπου 4 θερμίδες ανά μερίδα.

3. Διατροφική αξία

Το πράσινο τσάι:

  • Περιέχει κατεχίνες που ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών, με πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις. Το EGCG είναι το πιο άφθονο αντιοξειδωτικό στο πράσινο τσάι και προστατεύει από το οξειδωτικό στρες. Χάρη σε αυτήν την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, εμφανίζει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

  • Η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει φανεί ότι μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.

  • Φαίνεται ότι αυξάνει την πνευματική εγρήγορση, βελτιώνει τη μνήμη και μειώνει το άγχος.

  • Ανακουφίζει από γαστρεντερικά συμπτώματα.

  • Είναι ευεργετικό για το δέρμα. Έχει φανεί ότι το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τα σημάδια γήρανσης καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες.

Το τσάι matcha:

  • Πρόκειται για μια συμπυκνωμένη μορφή του πράσινου τσαγιού, αφού στην περίπτωση του τσαγιού matcha καταναλώνουμε ολόκληρο το φύλλο. Άρα, προσφέρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και οφέλη στην υγεία από το πράσινο τσάι.

  • Έχει αυξημένα επίπεδα καφεΐνης, L- θεανίνης και χλωροφύλλης.

  • Έχει αυξημένη αντιοξειδωτική δράση. Το τσάι matcha φαίνεται να περιέχει τουλάχιστον 3 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι.

  • Είναι πολύ πλούσιο σε κατεχίνες, με το EGCG να βρίσκεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες στο τσάι matcha.

  • Βοηθά στην πρόληψη ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνει τη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και το σάκχαρο του αίματος και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές, να προστατεύσει από την εμφάνιση καρκίνου και να βελτιώσει την υγεία του ήπατος.

  • Έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό καφεΐνης από το πράσινο τσάι. Όμως, χάρη στο συνδυασμό της καφεΐνης με το αμινοξύ L-θεανίνης που περιέχει μπορεί να προσφέρει μια ήρεμη ενέργεια, μια εγρήγορση που διαφέρει από αυτήν του καφέ, καθώς συνδέεται με χαλάρωση και μείωση του στρες και της κούρασης.

  • Βελτιώνει τη μνήμη και την πνευματική λειτουργία.

  • Μειώνει τη φωτογήρανση των κυττάρων του δέρματος.

Ασφάλεια και πιθανές παρενέργειες

Τόσο το πράσινο τσάι όσο και το τσάι matcha είναι γενικά ασφαλή. Οι πιθανές παρενέργειες τους ίσως εμφανιστούν λόγω του περιεχομένου τους σε καφεΐνη.

Συνοψίζοντας και τα δύο είναι πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών, είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες και προσφέρουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία. H κύρια διαφορά τους οφείλεται στο γεγονός ότι για το τσάι matcha χρησιμοποιείται ολόκληρο το φύλλο τσαγιού, επομένως έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση σε καφεΐνη, αντιοξειδωτικά συστατικά και μεγαλύτερη δράση.

 

Υπεύθυνη για το ενημερωτικό Blog του votanotherapeia.gr

 


Αδυνατιστικά Προϊόντα
Σχετικά Άρθρα