0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΟΝΑ ΦΥΤΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΒΟΗΘΟΥΝ

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022
ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΟΝΑ ΦΥΤΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΒΟΗΘΟΥΝ

Η έννοια των προσαρμογόνων αναπτύχθηκε από Σοβιετικούς επιστήμονες στην πρώην ΕΣΣΔ κατά τη δεκαετία του 1950. Καθόρισαν ένα προσαρμογόνο βότανο ως ένα βότανο που αυξάνει την αντίσταση έναντι επιβλαβών φυσικών, χημικών ή βιολογικών παραγόντων, τόσο σε άρρωστους όσο και σε υγιείς ανθρώπους, χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες. Τα περισσότερα προσαρμογόνα βότανα χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως παραδοσιακά φυτικά φάρμακα.

Τι είναι τα προσαρμογόνα βότανα;

Το προσαρμογόνο είναι ένα θρεπτικό ή τονωτικό βότανο που βοηθά το σώμα να προσαρμοστεί στις επιπτώσεις του σωματικού ή συναισθηματικού στρες. Σοβιετικοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα προσαρμογόνα μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, για παράδειγμα, αλλά λίγα από αυτήν την αρχική έρευνα δημοσιεύτηκαν σε αγγλικά περιοδικά.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, τα προσαρμογόνα έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία των δυτικών επιστημόνων και οι ερευνητές τώρα επιβεβαιώνουν εκ νέου τα οφέλη αυτών των παραδοσιακών βοτάνων στη θεραπεία χρόνιων ασθενειών.

Τι κάνουν τα προσαρμογόνα βότανα;

Τα προσαρμογόνα έχουν ευρέως πλεονεκτήματα και ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την ανοσία των κυττάρων μέσω πολλών διαφορετικών δράσεων και όχι ενός συγκεκριμένου αποτελέσματος. Ένα κοινό υποκείμενο θέμα είναι ότι τα προσαρμογόνα ενισχύουν την πρόσληψη και τη χρήση του οξυγόνου και της παραγωγής ενέργειας στα μιτοχόνδρια για τη βελτίωση της λειτουργίας των κυττάρων και την αύξηση της επιβίωσης των κυττάρων. Τα προσαρμογόνα καθιστούν επίσης πιο αποτελεσματική την επεξεργασία των κυτταρικών αποβλήτων, όπως το γαλακτικό οξύ.

Γενικά, μια εφάπαξ δόση ενός προσαρμογόνου επηρεάζει κυρίως το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και τα επινεφρίδια για να παρέχει ταχεία απόκριση στο οξύ στρες, βελτιώνοντας την πνευματική και σωματική απόδοση.

Οι επαναλαμβανόμενες δόσεις ενός προσαρμογόνου μπορεί να λειτουργήσουν μέσω μιας επίδρασης στην ομάδα ορμονών υποθάλαμος-υπόφυση-επινεφρίδια για τη βελτίωση της απόκρισης στο χρόνιο στρες.

Οφέλη από προσαρμογόνο βότανο

Τα προσαρμογόνα έχουν μια μακρά παραδοσιακή χρήση ως φυτικά τονωτικά για να ξεπεράσουν την κούραση , την κούραση και την εξάντληση κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιόδων άγχους, κακής υγείας ή ανάρρωσης. Αυτό αναφέρεται συχνά ως κόπωση των επινεφριδίων , αν και υπάρχει διαμάχη στους ιατρικούς κύκλους σχετικά με το εάν υπάρχει ή όχι το σύνδρομο της κόπωσης των επινεφριδίων (στο οποίο τα επινεφρίδια λειτουργούν κάτω από το απαραίτητο επίπεδο).

Τα προσαρμογόνα χρησιμοποιούνται συχνά μαζί με τη βιταμίνη C και ένα σύμπλεγμα βιταμινών Β.

💯Τα καλύτερα προσαρμογόνα βότανα

Με βάση την παραδοσιακή χρήση και την αναδυόμενη επιστήμη, τα καλύτερα προσαρμογόνα περιλαμβάνουν:

Ashwagandha

Αστράγαλος

Μαύρος κοχός

Βραζιλιάνικο ginseng (Praffia, ή Suma)

Κινεζική αγγελική (Dong quai)

Gynostemma

Ρίζα Μάκα

Μανιτάρι Maitake

Panax ginseng (κορεάτικο και αμερικανικό τζίνσενγκ)

Μανιτάρι γανόδερμα

Ροδιόλα

Schisandra

Shatavari

Σιβηρικό τζίνσενγκ (Eleutherococcus sentisosus)

Yerba mate

Τα προσαρμογόνα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την ομαλοποίηση των μεταβολικών αλλαγών που προκαλούνται από τις επίμονα αυξημένες ορμόνες των επινεφριδίων (π.χ. αδρεναλίνη, κορτιζόλη, νοραδρεναλίνη) για να επαναφέρουν την αντίδραση «πάλης ή φυγής» στην απόκριση «ξεκούραση και πέψη».

Ορισμένα προσαρμογόνα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, τη γλυκόζη του αίματος και τη χοληστερόλη, ενώ άλλα επαναφέρουν τα χαμηλά επίπεδα ορμονών στο φυσιολογικό εύρος.

Τα προσαρμοστικά βότανα χρησιμοποιούνται ευρέως για την αντιμετώπιση της κόπωσης και της απώλειας ενέργειας που σχετίζονται με το άγχος και τους διαταραγμένους βιορυθμούς.

Τα προσαρμογόνα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας όταν η κούραση δεν οφείλεται άμεσα σε υπερβολική σωματική προσπάθεια αλλά σε υποκείμενο πρόβλημα όπως κακή ή ακανόνιστη διατροφή, ορμονικές ανισορροπίες, στρες ή υπερβολική κατανάλωση καφέ, νικοτίνης ή αλκοόλ.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΟΝΑ
Σχετικά Άρθρα