0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

5 ΦΥΣΙΚΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ Ο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΣΟΥ ΣΥΜΜΑΧΟΣ

Σάββατο 02 Ιουλίου 2022
5 ΦΥΣΙΚΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ Ο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΣΟΥ ΣΥΜΜΑΧΟΣ

Η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά δεδομένου του πόσο απίστευτα επιβλαβής μπορεί να είναι, σίγουρα αξίζει τον κόπο να διαβάσετε παρακάτω.

Την επόμενη φορά που θέλετε να προσθέσετε μια πινελιά γλυκύτητας στο αγαπημένο σας φαγητό ή ποτό, ίσως θελήσετε να εξετάσετε προσεκτικά το γλυκαντικό που θα χρησιμοποιήσετε.

Ευτυχώς, αρκετά γλυκαντικά που βρίσκονται στη φύση είναι πραγματικά υγιεινά. Έχουν λίγες θερμίδες, χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και έχουν πολύ γλυκιά γεύση.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες κρυσταλλική ζάχαρη με τη μορφή επεξεργασμένων γλυκαντικών όπως η λευκή ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Αυτά τα γλυκαντικά προστίθενται συχνά σε ζαχαρούχα ποτά, δημητριακά με ζάχαρη, γλυκά σνακ και επιδόρπια.

Αν και τα γλυκά έχουν νόστιμη γεύση, η υπερβολική πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία. Εάν θέλετε να μειώσετε την πρόσληψη κοινών επεξεργασμένων γλυκαντικών όπως η λευκή ζάχαρη, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για να διαλέξετε. Μερικά από αυτά περιέχουν ακόμη και μηδέν ή πολύ λίγες θερμίδες.

Ακολουθούν 5 εναλλακτικές λύσεις φυσικών γλυκαντικών που θα γίνουν ο καθημερινός σου σύμμαχος για μία πιο υγιεινή διατροφή.

Στέβια

Η στέβια είναι ένα πολύ δημοφιλές γλυκαντικό με λίγες θερμίδες. Εξάγεται από τα φύλλα ενός φυτού που ονομάζεται Stevia rebaudiana. Αυτό το φυτό καλλιεργείται για τη γλυκύτητα και τους ιατρικούς σκοπούς του εδώ και αιώνες στη Νότια Αμερική.

Αρκετές γλυκές ενώσεις βρίσκονται στα φύλλα στέβιας. Τα κυριότερα είναι η στεβιοσίδη και η ρεμπαουδιοσίδη Α. Και τα δύο είναι εκατοντάδες φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη, γραμμάριο προς γραμμάριο. Επομένως, η στέβια είναι πολύ γλυκιά αλλά ουσιαστικά δεν έχει θερμίδες.

Επιπλέον, μερικές μελέτες επιβεβαίωσαν ότι η στέβια μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

Πίεση αίματος: Η στέβια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση. Ωστόσο, δεν επηρεάζει τα φυσιολογικά ή μόνο ήπια αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Σάκχαρο στο αίμα: Η στέβια μπορεί να είναι μια χρήσιμη εναλλακτική λύση ζάχαρης για άτομα με διαβήτη και να βοηθήσει στη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η στέβια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου. Πολλοί άνθρωποι αντιπαθούν πολύ τη γεύση της στέβιας.

Μέλι

Το μέλι είναι ένα παχύρρευστο, χρυσαφένιο υγρό που περιέχει ίχνη βιταμινών και μετάλλων, καθώς και μια αφθονία φυτικών ενώσεων που παρέχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά οφέλη.

Οι ενώσεις του μελιού, όπως οι πολυφαινόλες μελιού, μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση της φλεγμονής στο σώμα σας. Το μέλι έχει επίσης ελαφρώς χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την επιτραπέζια ζάχαρη. Αυτές οι ιδιότητες μπορεί να το κάνουν πιο υγιεινό από τη ζάχαρη.

Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε μέλι, κάντε το με μέτρο, καθώς εξακολουθεί να είναι πλούσιο σε ζάχαρη και θερμίδες.

Σιρόπι σφενδάμου

Το σιρόπι σφενδάμου είναι ένα παχύρρευστο, ζαχαρούχο υγρό που παρασκευάζεται με το μαγείρεμα του χυμού των δέντρων σφενδάμου.

Περιέχει μια μικρή ποσότητα μετάλλων, όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις όπως λιγνάνες και κουμαρίνες που μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Παρά το γεγονός ότι έχει κάποια ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, το σιρόπι σφενδάμου εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό σε ζάχαρη. Έχει ελαφρώς χαμηλότερο GI από την κανονική ζάχαρη, αλλά - όπως κάθε γλυκαντικό - θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο.

Μελάσα

Η μελάσα είναι ένα γλυκό, καφέ υγρό με πηχτή σύσταση σαν σιρόπι. Φτιάχνεται από βραστό ζαχαροκάλαμο ή χυμό ζαχαρότευτλων. Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, καθώς και αρκετά αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή σιδήρου, καλίου και ασβεστίου, τα οποία είναι σημαντικά για τον οργανισμό.

Ζάχαρη Καρύδας

Η ζάχαρη καρύδας, αποτελεί προϊόν υψηλής θρεπτικής αξίας, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (350) από την κρυσταλλική ζάχαρη (500). Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και Β6, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες και την τόνωση της ενέργειας. Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή των μετάλλων σιδήρου, καλίου και ασβεστίου, τα οποία είναι σημαντικά για πολλές πτυχές της υγείας.

Πηγή: Healthline

ΦΥΣΙΚΑ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ
Σχετικά Άρθρα