0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Κυριακή 28 Μαΐου 2023
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΚΑΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις είναι από τις πιο απαιτητικές περιόδους τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς τους. Σίγουρα προτεραιότητα αυτές τις ημέρες είναι το διάβασμα, αλλά η διατροφή είναι καθοριστικής σημασίας για να την καλύτερη δυνατή επίδοση.

Για να ενισχύσετε τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη συγκέντρωση και την απόδοσή σας, ακολουθήστε τις ακόλουθες διατροφικές συμβουλές:

  1. Καταναλώστε ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό που θα εφοδιάσει τον εγκέφαλό σας με ενέργεια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

  2. Είναι αποδεδειγμένο ότι η επαρκής ενυδάτωση βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Φροντίστε να έχετε εύκολη πρόσβαση σε νερό για να μπορείτε να πίνετε συχνά πριν διψάσετε. Η μειωμένη κατανάλωση νερού και η αφυδάτωση αυξάνει το αίσθημα της κόπωσης και μειώνει τη συγκέντρωση.

  3. Κοιμηθείτε αρκετά. Ο επαρκής ύπνος και η ξεκούραση είναι καθοριστικά για την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και την βέλτιστη απόδοσή του. Μπορεί όσο πλησιάζουν οι μέρες των εξετάσεων, οι απαιτήσεις για διάβασμα να είναι μεγαλύτερες, αλλά δεν πρέπει να θυσιάζετε τον ύπνο σας. Ιδανικά προσπαθήστε να κοιμάστε 7-9 ώρες καθημερινά.

  4. Αποφύγετε οποιαδήποτε αυστηρή δίαιτα αδυνατίσματος. Οι δίαιτες αυτές είναι γενικά επικίνδυνες, πόσο μάλλον την περίοδο των εξετάσεων, αφού στερούν από τον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ενέργεια.

Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τα παρακάτω τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά για να ενισχύσετε τη συγκέντρωση και την απόδοσή σας:

Ω-3 λιπαρά οξέα: Τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σολομός, σαρδέλα κ.α.), τα καρύδια και ο λιναρόσπορος είναι πολύ πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και συστήνετε να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Υδατάνθρακες: Η γλυκόζη είναι το καύσιμο του εγκεφάλου. Εφοδιάστε τον με την ενέργεια που χρειάζεται καταναλώνοντας δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, όσπρια, ψωμί και ζυμαρικά.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Τροφές όπως τα αυγά, το γάλα, τα δημητριακά ολικής και τα όσπρια βελτιώνουν τη νοητική ικανότητα, καθώς περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Φρούτα και λαχανικά: Είναι πλούσια σε πολύτιμες βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά που βελτιώνουν τη μνήμη. Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά 5 μερίδες πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών εποχής. Οι χυμοί φρούτων και τα smoothies με γάλα και φρούτα είναι, επίσης, πολύ καλές λύσεις, ειδικά αυτήν την περίοδο που ο χρόνος είναι περιορισμένος. Οι επιλογές αυτές εφοδιάζουν τον οργανισμό με όλες τις βιταμίνες των φρούτων και ενυδατώνουν τον οργανισμό.

Μαύρη σοκολάτα: Φαίνεται ότι ενισχύει τη ροή του αίματος και την ικανότητα συγκέντρωσης. Επομένως, μπορεί να συμπεριληφθεί στη διατροφή σας, πάντα όμως τηρώντας το μέτρο.

Ginkgo Biloba: Συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς ενισχύει την τροφοδοσία του με οξυγόνο. Με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης. Επίσης, φαίνεται να μειώνει το άγχος και να βελτιώνει τη διάθεση.

 

Υπεύθυνη για το ενημερωτικό Blog του votanotherapeia.gr

 


ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΝΗΜΗΣ
Σχετικά Άρθρα