0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΙΡΣΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΩΝ

Σάββατο 04 Φεβρουαρίου 2023
ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΙΡΣΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΩΝ

Οι κιρσοί προκαλούνται από παρατεταμένη διαστολή των επιφανειακών φλεβών των κάτω άκρων και παράλληλα οδηγούν σε αλλοίωση του  τοιχώματος τους. 

Με μία απλούστερη προσέγγιση,  η έντονη και με διάρκεια όρθια στάση δημιουργεί δυσκολία στην ορθότερη κυκλοφορία του αίματος από το σώμα στην καρδιά με αποτέλεσμα ένα μέρος αυτού να παραμένει στις φλέβες.

Αυτή η παθολογική κατάσταση εμφανίζεται σε άτομα  μετά την ηλικία των 40 ετών με ποσοστό επιπολασμού πάνω από το 50% του πληθυσμού. 

Σε συνάρτηση με το μέγεθος τους οι διαστολές αυτές με μελανή μορφή στο δέρμα διακρίνονται σε κιρσούς  άνω των 3mm, σε δικτυωτούς κιρσούς και σε ευρυαγγείες. 

Τα δερματικά αυτά συμπτώματα έχουν την τάση να προκαλούνται κυρίως στο γυναικείο φύλο και απόρροια αυτού του φαινομένου αποτελεί η κακή ψυχική υγεία.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικές και λιγότερο επίπονες αλλά και δαπανηρές μέθοδοι για την καταπολέμηση των κιρσών ή ευρυαγγειών.

Τα ιδανικότερα προϊόντα της φύσης για αυτές τις περιπτώσεις είναι κάποια τρόφιμα, βότανα και έλαια αυτών.

Σκόρδο και κρεμμύδι

Το σκόρδο  και το κρεμμύδι ανήκουν στα λαχανικά που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή είναι φυτοχημικά συστατικά που υπάρχουν σε πολλά φρούτα και λαχανικά και είναι γνωστό πως βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και προάγοντας την υγεία του δέρματος. 

Επίσης το σκόρδο παρουσιάζει αποδοτικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και το κρεμμύδι συμβάλλει στην καλύτερη κατανομή των πρωτεϊνών στο σώμα με αποτέλεσμα τη μείωση οιδημάτων και την καλύτερη αιμάτωση σε περιοχές όπως τα κάτω και άνω άκρα.

Έτσι, η πιθανότητα εμφάνισης κιρσών ή ευρυαγγειών στο σώμα μειώνεται σημαντικά.

Δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο είναι χρήσιμο για την καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης, όμως είναι επίσης θαυμάσιο για την αντιμετώπιση των κιρσών. Είναι, όμως, εξίσου αποτελεσματικό ως φυσικό προϊόν περιποίησης για δερματικές παθήσεις καθώς βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. 

Επομένως, βοηθά στην καλύτερη αιμάτωση της περιοχής και αναζωογονεί την επιδερμίδα. Ακόμη, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και μειώνει την εμφάνιση οιδήματος στα πόδια.

Αμαμηλίδα

Πρόκειται για ένα σπάνιο βότανο. Η αμαμηλίδα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και εξυπηρετεί πολύ στην καταπολέμηση των φλεβικών συσπάσεων. Γενικά λαμβάνεται σε μορφή εγχύματος, όμως, μπορεί επίσης να εφαρμοστεί ως έμπλαστρο στην πάσχουσα περιοχή. 

Είναι πλούσια σε τανίνες, που συμβάλλουν θαυμάσια στη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Σε περίπτωση αιμορραγίας ενεργοποιεί τις στυπτικές της ιδιότητες , ενώ παράλληλα είναι πολύ χρήσιμη για εγκαύματα από τον ήλιο. Βρίσκει μεγάλη απήχηση στην χρήση της ως τονωτικό του δέρματος και ταυτόχρονα στην βελτίωση του κυκλοφορικού συστήματος.

Καλέντουλα

Η καλέντουλα είναι ένα όμορφο αγριολούλουδο, πολύ συνηθισμένο στην Ευρωπαϊκή ύπαιθρο. Είναι συγγενικό φυτό με τη μαργαρίτα. Έχει θεραπευτικές ιδιότητες ,καταπραΰνει τους ερεθισμούς του δέρματος, ιδανική για ευαίσθητο και ερεθισμένο δέρμα, ενυδατική και μαλακτική.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μώλωπες που εμφανίζονται συχνά ως σύμπτωμα της φλεβικής νόσου και για εκζέματα. Ενισχύει την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και λειτουργεί αποτελεσματικά ως στυπτικό, επουλωτικό, αντισηπτικό, αντιμυκητιακό και αντιφλεγμονώδες.

Μέντα

Ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών. Αποτελεί ένα βότανο με έντονη δράση ενάντια στη φλεγμονή αλλά και αποτελεσματικές μυοχαλαρωτικές ιδιότητες. Το αιθέριο έλαιο της μέντας αντιμετωπίζει τους πόνους και τις κράμπες που συνήθως συνοδεύουν τις ευρυαγγείες και δρα ως παυσίπονο. 

Εκτός από την αντιμετώπιση των κιρσών και των ευρυαγγειών χρησιμοποιείται στον ατμό για καθαρισμό στο ακνεϊκό δέρμα, καθώς προάγει την αποσυμφόρησή του.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η τσιπούρα ,οι σαρδέλες κ.α. είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία, σύμφωνα με μελέτες, μειώνουν το ιξώδες του και αυξάνουν την παροχή οξυγόνου στους ιστούς. 

Το συμπέρασμα, στην περίπτωση αυτή, είναι ότι η παρουσία ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στη διατροφή μας έχει σημαντική συμβολή στο κυκλοφορικό σύστημα και συνεπώς στην απουσία κιρσών ή ευρυαγγειών από το σώμα.

Ελιξήρια
Σχετικά Άρθρα