0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

ΚΑΣΤΑΝΑ: Ο «ΧΡΥΣΟΣ» ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2022
ΚΑΣΤΑΝΑ: Ο «ΧΡΥΣΟΣ» ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Είτε ψημένα είτε ανακατωμένα σε γέμιση, τα κάστανα είναι ένας αγαπημένο καρπός και δικαιωματικά μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο «Χρυσός» του Χειμώνα. Τα οφέλη τους για την υγεία είναι πολλά.

Η ιστορία της Καστανιάς:

Τα κάστανα ανήκουν στην ίδια οικογένεια με την οξιά. Αναπτύσσονται σε πράσινα, αιχμηρά κελύφη που αποκαλύπτουν το καρπό όταν ξεφλουδίζονται.

Συνήθως βρίσκονται στην εποχή του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο. Σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς, τα κάστανα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λάδι και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, εξ ου και η μοναδική, απαλή υφή τους.

Αμυλούχα, γλυκά, πλούσια σε γεύση, τα κάστανα είναι δημοφιλείς ξηροί καρποί προέλευσης του βορείου ημισφαιρίου. Οι ξηροί καρποί προέρχονται από τα ορεινά δάση της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Βοτανικά ανήκουν στην οικογένεια της οξιάς ή Fagaceae, στο γένος: Castanea . Επιστημονική ονομασία: Castanea sativa.

Τέσσερα κύρια είδη καστανιάς που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο για τους καρπούς τους. Castanea sativa στην Ευρώπη, C. dentata στη Βόρεια Αμερική, C.mollissima στην Κίνα και C. crenata στην Ιαπωνία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος εισαγωγέας κάστανων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και η Κίνα υπήρξε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ξηρών καρπών παγκοσμίως, ειδικά στην Ιαπωνία.

Τα κάστανα, σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς και σπόρους, είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά. Ωστόσο, είναι πλούσιες πηγές μετάλλων, βιταμινών και φυτοθρεπτικών συστατικών που ωφελούν πάρα πολύ την υγεία.

Ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό των κάστανων είναι ότι αποτελούνται κυρίως από άμυλο σε αντίθεση με άλλα είδη σπόρων και ξηρών καρπών που είναι αρκετά υψηλά σε θερμίδες, πρωτεΐνες και λίπος.

Η διατροφική σύνθεση των κάστανων είναι, επομένως, συγκρίσιμη με εκείνη άλλων βασικών τροφών με άμυλο, όπως η γλυκοπατάτα, το γλυκό καλαμπόκι και οι πατάτες. Ωστόσο, εξακολουθούν να είναι καλές πηγές μετάλλων, βιταμινών και ορισμένων πρωτεϊνών καλής ποιότητας.

Διατροφικά οφέλη των κάστανων

Μια μερίδα 100g κάστανα (ωμά) παρέχει

170 kcal / 719 kj
2,0g πρωτεΐνης
2,7g λίπος
36,6g υδατάνθρακες
7,0g σάκχαρα
500mg καλίου
5,5g φυτικές ίνες

Τα 5 κορυφαία οφέλη για την υγεία των κάστανων

Η ιστορία της καστανιάς

1. Καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Τα κάστανα περιέχουν μια σειρά από αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C και των καροτενοειδών λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, καθώς και διάφορες φυτικές ενώσεις, όπως πολυφαινόλες και τανίνες.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά και οι φυτικές ενώσεις προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από χρόνιες ασθένειες.

2. Μπορεί να στηρίξει την καρδιά

Όντας πηγή πολυφαινολών όπως το γαλλικό και το ελλαγικό οξύ, τα κάστανα μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς από το οξειδωτικό στρες. Τα κάστανα είναι επίσης καλή πηγή καλίου, το οποίο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

3. Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Τα κάστανα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες υποστηρίζουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος . Οι φυτικές ίνες δρουν επίσης ως πρεβιοτικό , τροφοδοτώντας τα βακτήρια του εντέρου και με τη σειρά τους συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος στο έντερο.

4. Μπορεί να βελτιώσει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Αν και τα κάστανα παρέχουν περισσότερους υδατάνθρακες από άλλους ξηρούς καρπούς, οι πρόσθετες φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη ρύθμιση σακχάρου.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα κάστανα, όπως το γαλλικό και το ελλαγικό οξύ, φαίνεται να βελτιώνουν την απόκριση των κυττάρων μας στην ινσουλίνη, γεγονός που καθιστά τον συνολικό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα πιο αποτελεσματικό.

5. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους

Υψηλά σε φυτικές ίνες, τα κάστανα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της όρεξής σας σε σύγκριση με άλλους ξηρούς καρπούς. Έχουν επίσης χαμηλότερα λιπαρά και θερμίδες. Επιπλέον, πολλά υποσχόμενες μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η προσθήκη κάστανου στη διατροφή μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά .

Είναι τα κάστανα ασφαλή για όλους;

Τα κάστανα ανήκουν σε διαφορετική βοτανική κατηγορία από τους οκτώ ξηρούς καρπούς που αποτελούν κοινό κίνδυνο αλλεργίας. Ως εκ τούτου μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στα κάστανα.

Τα ωμά κάστανα είναι ασφαλή για κατανάλωση από τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά επειδή περιέχουν τανίνες, μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές και ναυτία σε ορισμένα άτομα.

Φυτικά Προϊόντα
Σχετικά Άρθρα