0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

ΛΕΒΑΝΤΑ: ΤΟ ΦΥΤΩ ΤΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ

Σάββατο 25 Ιουνίου 2022
ΛΕΒΑΝΤΑ: ΤΟ ΦΥΤΩ ΤΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ

Η λεβάντα (οικογένεια Χειλανθή) είναι ημίθαμνος ύψους 60 cm με έντονα διακλαδισμένα, γκριζοπράσινα κλαδιά. Τα φύλλα είναι επιμήκη και τυλιγμένα προς τα μέσα στα άκρα. Τα βιολετί άνθη φυτρώνουν ακτινωτά και εμφανίζονται στα μέσα του καλοκαιριού. Συλλέγεται νωρίς το πρωί. 

Η ονομασία προέρχεται από το λατινικό "lavare" (πλένω) και χαρακτηρίζει τη χρήση του εύοσμου φυτού ως πρόσθετο στο λουτρό.

Τα άνθη της λεβάντας, λόγω της χαλαρωτικής και ηρεμιστικής δράσης τους, είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για τα νευρικά ενοχλήματα και τις διαταραχές του ύπνου.

Αυτή η χρήση συνιστάται επίσης από την επιτροπή Ε. Το φυτικό έλαιο λεβάντας ως πρόσθετο στο λουτρό πριν από τον ύπνο δρα ηρεμιστικά.

Χρησιμοποιούμενα μέρη και συστατικά

Στην ιατρική χρησιμοποιούνται τα αποξηραμένα άνθη. Φαρμακολογικά σημαντικά συστατικά είναι η υδροξυκουμαρίνη, οι τανίνες, τα παράγωγα καφεϊκου οξέος και το αιθέριο έλαιο με λιναλοόλη και οξικό λιναλυλεστέρα.

Χρήση στη εναλλακτική ιατρική

Εσωτερικά η λεβάντα (ως αφέψημα) στις ημικρανίες, τις κράμπες και το βρογχικό άσθμα.

Εξωτερικό το αφέψημα της ή το έλαιο στους ρευματισμούς, την εξάντληση, τις πληγές που κλείνουν δύσκολα, καθώς και στα εγκαύματα και ως υπνωτικό (π.χ σε αρωματικά μαξιλαράκια με αποξηραμένα άνθη).

Επιστημονικά τεκμηριωμένες εφαρμογές

  • Η επιτροπή Ε υποστηρίζει τη χρήση των αθνών στις καταστάσης ανησυχίας και στις διαταραχές του ύπνου, καθώς και στα νευρικά γαστεντερικά ενοχλήματα.
  • Σε πειράματα με ζώα, η λεβάντα περιόρισε την κινητικότητα, μείωσε τη φάση αποκοίμισης και αύξησε τη συνολική διάρκεια του ύπνου.

Παρενέργειες

Σε σπάνιες περιπτώσεις το αιθέριο έλαιο μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. 

Λεβάντα
Σχετικά Άρθρα