0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

ΛΩΤΟΣ: Η ΥΠΕΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΑΣ

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022
ΛΩΤΟΣ: Η ΥΠΕΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΑΣ

Ο λωτός είναι ο εδώδιμος καρπός μιας σειράς ειδών δέντρων του γένους Διόσπυρος. Το πιο ευρέως καλλιεργούμενο είδος είναι ο ανατολίτικος ή ιαπωνικός λωτός. Στο χρώμα, οι ώριμοι καρποί των καλλιεργούμενων στελεχών κυμαίνονται από ανοιχτό κίτρινο-πορτοκαλί έως σκούρο κόκκινο-πορτοκαλί ανάλογα με το είδος και την ποικιλία.

Παρομοίως ποικίλλουν σε μέγεθος από 1,5 έως 9 εκατοστά σε διάμετρο και στο σχήμα οι ποικιλίες μπορεί να είναι σφαιρικές, σε σχήμα βελανιδιού ή κολοκύθας.

Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι χαμηλή, αλλά έχει ένα ισορροπημένο προφίλ πρωτεΐνης. Οι καρποί του λωτού έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορες φαρμακευτικές και χημικές χρήσεις. Από άποψη βοτανικής μορφολογίας, ο καρπός είναι στην πραγματικότητα μούρο.

Στην ελληνική μυθολογία το φρούτο του λωτού θεωρούνταν ένα φρούτο που προκαλεί τη λήθη. Στην Οδύσσεια οι Λωτοφάγοι ήταν μια φυλή ανθρώπων που ζούσαν σε ένα νησί όπου κυριαρχούσε ο λωτός. Οι καρποί και τα άνθη του λωτού ήταν η κύρια τροφή του νησιού.

Έτσι περιγράφει ο Οδυσσέας τη συνάντηση του με τους Λωτοφάγους:

«Με οδήγησαν από εκεί οι βροχεροί άνεμοι για διάστημα 9 ημερών στη θάλασσα, αλλά τη δέκατη μέρα φτάσαμε στη χώρα των Λωτοφάγων, που ζουν με μια τροφή που προέρχεται από ένα είδος λουλουδιού. Εδώ προσγειωθήκαμε για να πάρουμε γλυκό νερό και τα πληρώματά μας πήραν το μεσημεριανό γεύμα τους στην ακτή κοντά στα πλοία. Όταν έφαγαν και ήπιαν, έστειλα δύο από την παρέα μου να δουν τι είδους άνθρωποι μπορεί να είναι οι άνθρωποι του τόπου, και είχαν έναν τρίτο άντρα από κάτω τους. Ξεκίνησαν αμέσως, και πήγαν ανάμεσα στους λωτοφάγους, οι οποίοι δεν τους έκαναν κακό, αλλά τους έδωσαν να φάνε από τον λωτό, ο οποίος ήταν τόσο νόστιμος που όσοι τον έτρωγαν σταμάτησαν να νοιάζονται για το σπίτι και δεν ήθελαν καν να γυρίσουν πίσω και να πουν τι τους είχε συμβεί, αλλά ήταν για να μείνουν και να μασουλήσουν λωτό με τους Λωτοφάγους χωρίς να σκεφτούν περαιτέρω την επιστροφή τους.

Θρεπτικές ιδιότητες: Ο λωτός είναι μια εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, βιταμίνης C και καλίου. Είναι πλούσιος σε τανίνες που του δίνουν μια ισχυρή γεύση, έτσι ώστε να τρώγεται μόνο όταν ωριμάσει πλήρως. Όταν ωριμάσει ο καρπός είναι πολύ γλυκός και περιέχει μεγάλη ποσότητα σακχάρων σε γλυκόζη και πρωτεΐνη.

Στην πλήρη ωρίμανσή του γίνεται ένας καρπός που αποδίδει μεγάλα ποσοστά ενέργειας δεδομένου του υψηλού περιεχομένου σε θερμίδες που περιέχει και της μεγάλης ποσότητας σακχάρων.

Επίσης είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και εμφανίζει αποτελεσματική διουρητική δράση επειδή έχει άφθονο ασβέστιο και κάλιο που βοηθούν στο να απελευθερωθούν τα πλεονάσματα των υγρών. Είναι γνωστό επίσης εδώ και χρόνια ότι βοηθάει τη λειτουργία του ήπατος.

Ο λωτός είναι μια ισχυρή πηγή θρεπτικών αντιοξειδωτικών στοιχείων, όπως είναι τα καροτινοειδή και οι πολυφαινόλες. Οι προανθοκυανιδίνες που περιέχονται στον λωτό μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών περιορίζοντας την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο θρομβώσεων καθώς και το ποσοστό της κακής χοληστερόλης LDL και των τριγλυκεριδίων.

Η πρόσληψη του λωτού φαίνεται να έχει και μια σημαντική αντικαρκινική δράση, εκτός από μια σημαντική ικανότητα να μειώνει το ποσοστό της τοξικότητας του αλκοόλ στο αίμα.

Έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες. Αντίθετα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα (εκτός των σπόρων) – απαγορεύεται σε εκείνους που πάσχουν από διαβήτη ή που υποφέρουν από παχυσαρκία.

📣 5 οφέλη για την υγεία:

✔️ Ενισχύει την πέψη

Όντας πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι σπόροι του λωτού βοηθούν στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Ρυθμίζει την όρεξη επιταχύνοντας έτσι την απώλεια βάρους. Οι σπόροι λωτού αποτοξινώνουν επίσης τα νεφρά και το συκώτι, εξαλείφοντας τα απόβλητα τροφών και αποτρέποντας τη συσσώρευσή τους στον οργανισμό, διατηρώντας έτσι την ευεξία του εντέρου.

✔️ Αυξάνει την υγεία της καρδιάς

Οι σπόροι του λωτού περιέχουν άφθονο μαγνήσιο. Το μαγνήσιο βελτιώνει το οξυγόνο και τη ροή άλλων θρεπτικών συστατικών. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορούν να κάνουν το σώμα σας πιο επιρρεπές σε καρδιακές προσβολές. Τόσο μεγάλη είναι η περιεκτικότητα του Λωτού σε αυτό που οδηγεί σημαντική βελτίωση μιας καρδιακής πάθησης. Η θρεπτική του περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και φυλλικό οξύ μειώνει τους κινδύνους που σχετίζονται με στεφανιαίες παθήσεις και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά.

✔️ Προσφέρει αντιγηραντική δράση

Τα ένζυμα που υπάρχουν στους σπόρους υποτίθεται ότι αναστέλλουν τη γήρανση. Η L-ισοασπαρυλική μεθυλτρανσφεράση είναι το ένζυμο που βοηθά στην επισκευή και διατήρηση των κατεστραμμένων πρωτεϊνών και ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου στο σώμα.

✔️ Προωθεί τον ύπνο

Οι σπόροι του λωτού έχουν ηρεμιστικά αποτελέσματα και είναι αντισπασμωδικοί, πράγμα που σημαίνει ότι τα νεύρα σας χαλαρώνουν καλύτερα και κοιμάστε καλύτερα. Βοηθά επίσης τη διαδικασία διαστολής των αιμοφόρων αγγείων και βοηθάει πάρα πολύ στην ανακούφιση της κατάθλιψης και του άγχους. Αυτό οφείλεται στην παρουσία των αλκαλοειδών ισοκινολίνης στους σπόρους του Lotus. Διαβάστε επίσης: Τροφές που σας βοηθούν να έχετε έναν καλό ύπνο

✔️ Βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη

Οι σπόροι του λωτού έχουν εγγενώς χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ως εκ τούτου, περιορίζουν μια ξαφνική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οι σπόροι λωτού παρακολουθούν επίσης την ανταπόκριση της ινσουλίνης στο σώμα, διατηρώντας την περιεκτικότητα σε γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος εντός των φυσιολογικών ορίων. Η κατανάλωση σπόρων λωτού αποξηραμένων ή καβουρδισμένων ως βραδινό σνακ είναι ιδανική για μια διαβητική δίαιτα.

✔️ Ανεβάζει τις νεφρικές λειτουργίες

Οι σπόροι του λωτού είναι εφοδιασμένοι με ισχυρά φυτοθρεπτικά συστατικά που διαθέτουν στυπτικές ιδιότητες. Αυτό βοηθά στην εξάλειψη των τοξινών και των αποβλήτων από το σύστημα, στη μείωση της οξύτητας και στην πρόληψη του σχηματισμού πέτρας στα νεφρά. Επιπλέον, οι ισχυρές διουρητικές ιδιότητες αυτών των μικροσκοπικών κοιλοτήτων βοηθούν στην ομαλή αποβολή ούρων και άλλων υγρών αποβλήτων από τα νεφρά, την ουροδόχο κύστη, ενισχύοντας έτσι την υγεία των νεφρών και αποτρέποντας τη μόλυνση, τη βλάβη στα νεφρά.

✔️ Προωθεί τη σεξουαλική ευεξία

Διαποτισμένοι με βιοδραστικές ενώσεις φυτικής προέλευσης, οι σπόροι του λωτού είναι ένα εξαιρετικό αφροδισιακό που βελτιώνει σημαντικά τη σεξουαλική ορμή, τη λίμπιντο τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος στα αναπαραγωγικά όργανα, παρέχοντας έτσι ζωτικά θρεπτικά συστατικά και ενέργεια σε αυτούς τους ιστούς και αυξάνοντας τη σεξουαλική υγεία και τη γονιμότητα. Η κατανάλωση μερικών καβουρδισμένων σπόρων λωτού ως μέρος της τακτικής διατροφής προάγει σημαντικά την επιθυμία και τη σεξουαλική απόδοση και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά καταστάσεις όπως η στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες και η χαμηλή σεξουαλική ορμή στις γυναίκες.

Πρόσθετα οφέλη

✔️ Προκαλεί απώλεια βάρους

Ο πλούτος των αλκαλοειδών και των φλαβονοειδών στους σπόρους του λωτού επιτρέπει στο σώμα να χάσει το περιττό βάρος πιο γρήγορα. Λόγω του αποτοξινωτικού του χαρακτηριστικού, οι σπόροι λωτού απομακρύνουν αποτελεσματικά τις ανεπιθύμητες τοξίνες από το σώμα. Έχοντας χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, βοηθούν να χορτάσετε τις ξαφνικές έντονες πείνα και σας κρατούν χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, το σνακ με σπόρους λωτού διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο πρόγραμμα απώλειας βάρους κάποιου. Η σκόνη από τους σπόρους περιορίζει επίσης τη συσσώρευση LDL (δηλαδή λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας ή κακή χοληστερόλη) στο σώμα, βελτιώνοντας έτσι τον μεταβολισμό και βοηθώντας το σώμα να διατηρήσει ένα ισορροπημένο βάρος.

✔️ Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και κάλιο και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, οι σπόροι λωτού είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός για ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με υπέρταση. Ενώ το κάλιο στους σπόρους μειώνει την αρτηριακή πίεση, το νάτριο προσπαθεί να την ανεβάσει, για να διατηρήσει μια ισορροπημένη ένδειξη της αρτηριακής πίεσης. Χάρη στην ισχυρή καρδιοτονωτική τους ιδιότητα, οι σπόροι λωτού είναι αρκετά ωφέλιμοι στη θεραπεία καταστάσεων ήπιας έως μέτριας υπέρτασης και επίσης αποτρέπουν την προ-υπερτασική δραστηριότητα. Έτσι, τα άτομα που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν ιδανικά να τσιμπήσουν καρύδια αλεπούς ή σπόρους λωτού χωρίς να ανησυχούν για ξαφνικές αυξήσεις στην αρτηριακή τους πίεση.

✍ Συμπέρασμα:

Οι σπόροι του λωτού είναι πράγματι εξαιρετικά θρεπτική τροφή, γεμάτη με βασικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Προσφέρουν πολυάριθμα πλεονεκτήματα για την ανθρώπινη υγεία, όπως η βελτίωση των προτύπων ύπνου, η προώθηση της απώλειας βάρους, η διαχείριση των συμπτωμάτων του διαβήτη, η ενίσχυση της δραστηριότητας του νευρικού συστήματος και η επιβράδυνση της γήρανσης.

Οι σπόροι λωτού είναι μια ιδανική προσθήκη στη διατροφή για την ενίσχυση της σωματικής και πνευματικής ευεξίας.

Φυτικά Προϊόντα
Σχετικά Άρθρα