0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

ΜΕΤΕΩΡΙΣΜΟΣ: ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΗΞΙΜΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ;

Σάββατο 17 Ιουνίου 2023
ΜΕΤΕΩΡΙΣΜΟΣ: ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΗΞΙΜΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ;

Τι είναι ο μετεωρισμός;

Με τον όρο «μετεωρισμό» αναφερόμαστε στην αυξημένη συσσώρευση αέρα και πίεσης στον γαστρεντερικό σωλήνα. Μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες με συνηθέστερους τους εξής:

  • Παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος: Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, η δυσανεξία στη γλουτένη και τη λακτόζη και η δυσκοιλιότητα έχουν ως κύριο σύμπτωμα την εμφάνιση μετεωρισμού.

  • Κατάποση αέρα: Αν καταναλώνετε γρήγορα το φαγητό σας, πίνετε χρησιμοποιώντας καλαμάκι, μασάτε τσίχλα ή μιλάτε την ώρα του φαγητού, αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσετε φούσκωμα στην κοιλιά.

  • Κατανάλωση συγκεκριμών τροφίμων: Τα τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε FODMAPs, δηλαδή σε συγκεκριμένους ζυμώσιμους υδατάνθρακες, ολιγοσακχαρίτες, μονοσακχαρίτες, δισακχαρίτες και αλκοόλες, δεν απορροφώνται πλήρως από το πεπτικό σύστημα και παράγουν αέρια προκαλώντας μετεωρισμό. Τέτοια τρόφιμα είναι τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια), ορισμένα φρούτα (μήλο, ροδάκινο, αχλάδι), τα σιτηρά, τα γαλακτοκομικά, ορισμένα λαχανικά (κουνουπίδι, μπρόκολο, κρεμμύδια, αγκινάρες) και ορισμένα γλυκαντικά (σορβιτόλη, μανιτόλη, ξυλιτόλη) κ.α.

Πώς αντιμετωπίζεται ο μετεωρισμός;

Για την αντιμετώπιση του ανεπιθύμητου πρηξίματος στην κοιλιά, θα χρειαστεί αρχικά να εντοπίσετε ποιες συνήθειες και ποια τρόφιμα εντείνουν το πρόβλημα. Σε αυτήν την περίπτωση, τα αποκλείετε για κάποιο διάστημα από τη διατροφή σας και τα επανεισάγετε σταδιακά όταν δείτε το πρόβλημα να εξαφανίζεται. Γενικά, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το φούσκωμα στην κοιλιά:

  • Αλλάξτε τις διατροφικές σας επιλογές και συνήθειες. Αποφύγετε τις τροφές που προκαλούν μετεωρισμό, όπως αυτές που αναφέραμε παραπάνω ή όποια άλλη παρατηρήσετε ότι σας δημιουργεί πρόβλημα.

  • Μειώστε την πρόσληψη αλατιού. Η αυξημένη κατανάλωση νατρίου προκαλεί κατακράτηση υγρών και αίσθηση φουσκώματος. Αντικαταστήστε το αλάτι στη διατροφή σας με μπαχαρικά και μυρωδικά για να μειώσετε αισθητά τη συνολική πρόσληψή του.

  • Αυξήστε την πρόσληψη προβιοτικών. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, που ζουν φυσιολογικά στο έντερο και είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ανάμεσα στις πολλές και ευεργετικές τους δράσεις, τα προβιοτικά αποκαθιστούν τη χλωρίδα του εντέρου, μειώνουν το πρήξιμο, μειώνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, της ελκώδους κολίτιδας και αντιμετωπίζουν τη δυσκοιλιότητα.

  • Καταναλώστε επαρκή ποσότητα υγρών. Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, θα βοηθήσει το γαστρεντερικό σύστημα να λειτουργήσει καλύτερα, θα αυξήσει τη διούρηση και θα βελτιώσει την ισορροπία των υγρών στο σώμα σας.

  • Καταναλώστε το γεύμα σας σε ένα ήρεμο και ευχάριστο περιβάλλον, χωρίς άγχος και πίεση. Αποφύγετε να τρώτε γρήγορα και προσπαθήστε να μασάτε καλά κάθε τροφή που καταναλώνετε για να περιορίσετε την πιθανή κατάποση αέρα. 

 

Υπεύθυνη για το ενημερωτικό Blog του votanotherapeia.gr

 


Σχετικά Προϊόντα
Σχετικά Άρθρα