0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

ΜΗΛΑ: 8 ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥΣ

Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022
ΜΗΛΑ: 8 ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥΣ

H εποχή των μήλων είναι εδώ και σίγουρα υπάρχουν αρκετοί καλοί λόγοι για τους οποίους θα θέλετε να γεμίσετε ένα καλάθι.

Τα μήλα όχι μόνο έχουν νόστιμη γεύση από μόνα τους ή όταν προστίθενται στα πιάτα, αλλά είναι γεμάτα με οφέλη για την υγεία. «Τα μήλα έχουν συνδεθεί με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της υγείας του εντέρου και του μειωμένου κινδύνου εγκεφαλικού, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων, της παχυσαρκίας και ορισμένων μορφών καρκίνου», λέει η Jessica Levinson, ειδικός στη μαγειρική διατροφή στο Westchester, New. York.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ένα μεσαίου μεγέθους μήλο είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών: Περιέχει 4,8 γραμμάρια της θρεπτικής ουσίας. Το ίδιο μήλο είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C, προσφέροντας 9,2 χιλιοστόγραμμα, μαζί με μικρές ποσότητες άλλων βιταμινών και μετάλλων.

Η φράση «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» μπορεί να έχει μεγάλες δόσεις αλήθεια.

🍎 8 εντυπωσιακά οφέλη των μήλων για την υγεία

1. Τα μήλα μπορεί να μειώσουν την υψηλή χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση Απολαύστε ένα ζουμερό μήλο και μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την υγεία σας.

«Μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση μήλου με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, που μπορεί να σχετίζεται με τα οφέλη για τη μείωση της χοληστερόλης των διαλυτών ινών που βρίσκονται στα μήλα», λέει ο Anzlovar.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις , οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στην πρόληψη της συσσώρευσης χοληστερόλης στην επένδυση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας επομένως τη συχνότητα εμφάνισης αθηροσκλήρωσης (περιορισμένης ροής αίματος στις αρτηρίες λόγω συσσώρευσης πλάκας) και καρδιακών παθήσεων.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης: Μια προηγούμενη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη διαλυτών ινών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση μήλων (ή αχλαδιών) συσχετίστηκε με 52% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού. Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο μήλων την ημέρα βοήθησε τους συμμετέχοντες στη μελέτη να μειώσουν τα επίπεδα LDL («κακής») χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων .

2. Η κατανάλωση τροφών με φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένων των μήλων, μπορεί να βοηθήσει στην πέψη

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι οι φυτικές ίνες είναι καλές για την πέψη - και αυτό που έχετε ακούσει είναι αλήθεια! Σύμφωνα με το Harvard TH Chan School of Public Health , και οι δύο τύποι φυτικών ινών (διαλυτές και αδιάλυτες, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να απορροφηθούν στο νερό) είναι σημαντικοί για την πέψη. Και είστε τυχεροί - τα μήλα έχουν και τους δύο τύπους, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης, επιτρέποντας σας να αισθάνεστε χορτάτοι και επίσης επιβραδύνουν την πέψη της γλυκόζης, η οποία βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας.

Εν τω μεταξύ, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μεταφορά της τροφής στο σύστημά σας και να βοηθήσουν στη δυσκοιλιότητα και την κανονικότητα, σύμφωνα με το Χάρβαρντ.

Φροντίστε να φάτε τη φλούδα του μήλου, καθώς περιέχει μεγάλο μέρος των αδιάλυτων φυτικών ινών του, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

3. Τα μήλα μπορούν να υποστηρίξουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

Ποιος δεν θέλει ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα; Τα μήλα μπορούν να είναι ένα σημαντικό εργαλείο υποστήριξης του ανοσοποιητικού σας.

Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες σε ζώα, μια δίαιτα γεμάτη με διαλυτές ίνες βοήθησε στη μετατροπή των ανοσοποιητικών κυττάρων που ήταν προφλεγμονώδη σε αντιφλεγμονώδη και υποστηρικτικά του ανοσοποιητικού.

Μια άλλη μελέτη σε ζώα , που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2018 στο περιοδικό Immunity, διαπίστωσε ότι μια δίαιτα υψηλή σε διαιτητικές ίνες βοήθησε στην προστασία των ποντικών από τη γρίπη. (Δεν είναι σαφές εάν αυτές οι επιπτώσεις θα εμφανίζονταν στους ανθρώπους, ωστόσο.)

4. Τα μήλα είναι φρούτο φιλικό προς τον διαβήτη

Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, σκεφτείτε να προσθέσετε μήλα στη διατροφή σας. Σίγουρα, είναι φρούτο, αλλά είναι μια κοινή παρανόηση ότι τα άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να φάνε φρούτα.

Σε αυτή την περίπτωση, οι διαλυτές φυτικές ίνες των μήλων μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να βελτιώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σημειώνει η Mayo Clinic.

Επιπλέον, ανά Mayo, μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει αδιάλυτες φυτικές ίνες μπορεί αρχικά να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

5. Τα αντιοξειδωτικά στα μήλα μπορεί να παίξουν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου

Αν και δεν υπάρχει ένας σίγουρος τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου, τα μήλα μπορεί να συμβάλλουν στην καταπολέμηση αυτών των ασθενειών. Τα μήλα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, που οι ερευνητές εικάζουν ότι σχετίζονται με τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα μήλα.

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που έχουν αποδειχθεί ότι περιορίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

6. Η κατανάλωση μήλων μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα (και λαχανικά) μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος - ή να χάσετε κιλά - σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων .

Επειδή τα μήλα είναι γεμάτα με διαιτητικές ίνες, βρίσκονται ψηλά σε αυτή τη λίστα. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη και την άνοδο του σακχάρου στο αίμα, κρατώντας σας χορτάτους και λιγότερο πιθανό να φάτε υπερβολικά.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη στο The Lancet, τα άτομα που έτρωγαν τις περισσότερες φυτικές ίνες είχαν σημαντικά χαμηλότερο σωματικό βάρος. Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι οι υπέρβαρες γυναίκες που έτρωγαν τρία μήλα την ημέρα έχασαν 1-22 κιλά μετά από 12 εβδομάδες.

Με μόνο 95 θερμίδες για ένα μεσαίου μεγέθους μήλο, αυτό το φρούτο είναι ένα φρούτο που θα θελήσετε να έχετε στη διάθεση σας όταν η λαχτάρα για γλυκά χτυπήσει.

7. Τα μήλα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ

Ώρα να αρχίσετε να τρώτε περισσότερα μήλα και άλλες τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή όπως μούρα και τσάι. Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2020 στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι οι ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω που περιλάμβαναν μόνο μια μικρή ποσότητα τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή όπως μούρα, μήλα και τσάι στη διατροφή τους είχαν 2 έως 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να να αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τους σχετικούς τύπους άνοιας σε διάστημα 20 ετών σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν περισσότερες τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή.

8. Τα μήλα μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το έντερο σας υγιές Η υγεία του εντέρου είναι ένα σοβαρά μοντέρνο θέμα αυτές τις μέρες και αποδεικνύεται ότι η κατανάλωση μήλων μπορεί να είναι ένας τρόπος για να κάνετε τη χάρη στο πεπτικό σας σύστημα.

Τα μήλα περιέχουν ένα είδος αμύλου που ονομάζεται πηκτίνη, το οποίο είναι πρεβιοτικό. Τα πρεβιοτικά είναι σημαντικά επειδή βοηθούν στην τροφοδοσία των «καλών» βακτηρίων στο έντερο σας, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Ενισχύουν επίσης τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, διεγείρουν την παραγωγή ορμονών και βοηθούν το σώμα σας να απορροφήσει ορισμένα μέταλλα (όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος), μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.

Ευεργετικά Ροφήματα
Σχετικά Άρθρα