0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

ΠΟΜΕΛΟ-ΦΡΑΠΑ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ

Τετάρτη 04 Ιανουαρίου 2023
ΠΟΜΕΛΟ-ΦΡΑΠΑ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ

Η φράπα ή αλλιώς Πόμελο (Citrus maxima ή Citrus grandis) είναι η κοινή ονομασία ενός αειθαλούς καρποφόρου δέντρου και του καρπού του, τού γένους Κίτρος που ανήκει στην κατηγορία των εσπεριδοειδών. Στην πραγματικότητα είναι ένα από τα παλαιότερα εσπεριδοειδή και Παρακάτω θα μάθετε περισσότερα για αυτό το συναρπαστικό φρούτο.

Τα Πόμελο είναι στην πραγματικότητα ένα από τα παλαιότερα εσπεριδοειδή και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της κατηγορίας που απολαμβάνουμε σήμερα το οφείλουμε στο Πόμελο. Είναι αυτά που ονομάζονται «προγονικά φρούτα», μαζί με το μανταρίνι και το λεμόνι. Αυτά τα τρία αποτελούν το θεμέλιο σχεδόν όλων των εσπεριδοειδών στα καταστήματα σήμερα.

Για παράδειγμα: Το Πόμελο μαζί με τα μανταρίνια μας έδωσαν πορτοκάλια ενώ στη συνέχεια το Πόμελο μαζί με πορτοκάλια μας έδωσε γκρέιπφρουτ.

Υπάρχουν τρία είδη Πόμελο-φράπα, λευκή, κόκκινη και ροζ σε 14 ποικιλίες, από τις οποίες οι πιο γνωστές είναι της Ταϊλάνδης, της Ιαπωνίας, της Ινδονησίας, του Ισραήλ, της Ταϊτής καθώς και τα υβρίδια που δημιουργήθηκαν στην Καλιφόρνια.

Τα Πόμελο έχουν καλλιεργηθεί στην Κίνα, την Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Ταϊβάν, την Ταϊτή και τη Νέα Γουινέα. Οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών στην Καλιφόρνια, τη Φλόριντα, την Αριζόνα και το Τέξας άρχισαν επίσης να παράγουν Πόμελο, δίνοντάς τους βάση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι γεύση έχει ένα φρούτο Πόμελο;

Η γεύση ενός Πόμελο μοιάζει πολύ με ένα γκρέιπφρουτ —αλλά είναι πιο γλυκιά. Η εξαίρεση στη γλυκύτητα είναι η μεμβράνη μεταξύ των τμημάτων που είναι πολύ πηχτή και πικρή και πρέπει να αποφεύγεται.

Πόμελο εναντίον γκρέιπφρουτ

Η μεγαλύτερη προφανής διαφορά μεταξύ των Πόμελο και των γκρέιπφρουτ είναι το μέγεθος, αλλά αυτή η διαφορά εξαφανίζεται γρήγορα μόλις ξεφλουδίσετε το Πόμελο.

Ο φλοιός του Πόμελο είναι πολύ πιο παχύς από αυτόν ενός γκρέιπφρουτ. Μόλις φύγει η φλούδα, εξαφανίζεται και η διαφορά μεγέθους, και το pomelo έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με ένα γκρέιπφρουτ. Όπως ένα γκρέιπφρουτ, η σάρκα του Πόμελο μπορεί να είναι είτε κίτρινη είτε ροζ. Ωστόσο, η διαφορά γεύσης παραμένει.

Το Πόμελο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μαγειρεμένες συνταγές, όπως τα γκρέιπφρουτ, αλλά μπορεί επίσης να καταναλωθεί φρέσκο χωρίς να χρειάζεται να το συνδυάσετε με μέλι ή ζάχαρη.

Όταν επιλέγετε το Πόμελο σας, χρησιμοποιήστε τον ίδιο εμπειρικό κανόνα με το γκρέιπφρουτ - αναζητήστε φρούτα που είναι σφιχτά αντί για μαλακά και λαμπερά και όχι θαμπά.

Ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσης;

Όπως και άλλα εσπεριδοειδή, τα Πόμελο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, καλίου και φυτικών ινών. Ένα μόνο πόμελο παρέχει περισσότερη από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C.

Είναι χαμηλά σε θερμίδες και έχουν υψηλή ποσότητα σε αντιοξειδωτικά…και χωρίς νάτριο, λίπος ή χοληστερόλη.

Διατροφική αξία ανά 100 g
Λίπος 0,04 g
Πρωτεΐνη 0,76 g
Βιταμίνες
Θειαμίνη (Β1) 0,034 mg (3%)
Ριβοφλαβίνη (Β2) 0,027 mg (2%)
Νιασίνη (Β3) 0,22 mg (1%)
Βιταμίνη Β6 0,036 mg (3%)
Βιταμίνη C 61 mg (73%)
Βιταμίνη Α 8 IU
Μέταλλα & Ιχνοστοιχεία
Σίδηρος 0,11 mg (1%)
Μαγνήσιο 6 mg (2%)
Μαγγάνιο 0,017 mg (1%)
Φώσφορος 17 mg (2%)
Κάλιο 216 mg (5%)
Νάτριο 1 mg (0%)
Ψευδάργυρος 0,08 mg (1%)
Ασβέστιο 4 mg
Β-Κρυπτοξανθίνη 10 μg
Κρυολόγημα
Σχετικά Άρθρα