0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

ΡΙΓΑΝΗ: Η ΠΑΝΑΚΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 25 Ιουνίου 2022
ΡΙΓΑΝΗ: Η ΠΑΝΑΚΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πρόκειται χωρίς καμία αμφιβολία για ένα από τα διασημότερα αρωματικά φυτά του οποίου το όνομα είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Καλοκαίρι και με το πατροπαράδοτο ελληνικό τραπέζι.

Ο λόγος για τη ρίγανη την οποία συναντάμε για πρώτη φορά περί το 3000 π.Χ., όταν χρησιμοποιήθηκε από τους Ασσύριους. Η ευωδιά της δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο αρωματικό φυτό και τα οφέλη της για την υγεία είναι πολλάπλά.

Η ρίγανη είναι το βότανο που μπορεί να «υπερηφανεύεται» εντελώς δικαιωματικά για ορισμένα ισχυρά οφέλη όσον αφορά την υγεία σας.

Το όνομα της προέρχεται από τις λέξεις «όρος», που σημαίνει βουνό και «γάνος», που σημαίνει χαρά ή απόλαυση που μαζί σημαίνουν η «χαρά των βουνών». Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, χρησιμοποιούνταν για ιατρικούς κυρίως σκοπούς. Η ρίγανη θεωρείται βασικό βότανο σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο.

Έχει έντονη γεύση και φέρνει έντονο άρωμα στα πιάτα, μαζί με μια νότα λεπτής γλυκύτητας. Τη βρίσκουμε φρέσκια, αποξηραμένη ή ακόμη και ως έλαιο, και όλα λέγεται ότι έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Αν και συνήθως χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες, η ρίγανη περιέχει ορισμένα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη μπορεί να ικανοποιήσει περίπου το 8% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Κ.

Από τη βοήθεια στην καταπολέμηση των βακτηρίων έως τη μείωση της φλεγμονής, μελέτες έχουν αποκαλύψει μερικά από τα εντυπωσιακά πιθανά οφέλη του.

Ρίγανη - Ακολουθούν 6 σημαντικά οφέλη για την υγεία

1. Πλούσια σε Αντιοξειδωτικά

Η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα. Η συσσώρευση ελεύθερων ριζών έχει συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η ρίγανη και το έλαιο ρίγανης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Το αιθέριο έλαιο ρίγανης είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε καρβακρόλη και θυμόλη, δύο αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της βλάβης στα κύτταρα που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Σε συνδυασμό με άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, η ρίγανη θα μπορούσε να προσφέρει μια πλούσια δόση αντιοξειδωτικών που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας σας.

2. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηρίων

Η ρίγανη περιέχει ορισμένες ενώσεις που έχουν ισχυρές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Μελέτη έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης βοήθησε στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης του Escherichia coli και του Pseudomonas aeruginosa, δύο στελεχών βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση.

Μια άλλη μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι η ρίγανη ήταν αποτελεσματική ενάντια σε 23 είδη βακτηρίων.

Επιπλέον, μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα συνέκρινε την αντιμικροβιακή δράση των αιθέριων ελαίων ρίγανης, φασκόμηλου και θυμαριού. Η ρίγανη ήταν ένα από τα πιο αποτελεσματικά αιθέρια έλαια κατά των βακτηρίων, δεύτερο μετά το θυμάρι.

3. Θα μπορούσε να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Η ρίγανη είναι υψηλή σε αντιοξειδωτικά. Αυτές οι ενώσεις μπορούν όχι μόνο να εξουδετερώσουν τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου. Η ρίγανη και τα συστατικά της μπορεί να βοηθήσουν στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων.

Μια μελέτη αντιμετώπισε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου με εκχύλισμα ρίγανης και διαπίστωσε ότι σταμάτησε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η καρβακρόλη, ένα από τα συστατικά της ρίγανης, βοήθησε επίσης στην καταστολή της ανάπτυξης και εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου.

4. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ιογενούς λοίμωξης

Εκτός από την καταπολέμηση των βακτηρίων, ορισμένες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν βρει ότι η ρίγανη και τα συστατικά της μπορεί επίσης να προστατεύουν από ορισμένους ιούς.

Συγκεκριμένα, η καρβακρόλη και η θυμόλη είναι δύο ενώσεις της ρίγανης που έχουν συσχετιστεί με αντιικές ιδιότητες.

Η καρβακρόλη απενεργοποίησε μια ιογενή λοίμωξη που προκαλεί διάρροια, ναυτία και πόνο στο στομάχι, εντός μίας ώρας από τη θεραπεία.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η θυμόλη και η καρβακρόλη αδρανοποίησαν το 90% του ιού του απλού έρπητα μέσα σε μόλις μία ώρα.

5. Θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική ανοσοαπόκριση που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ασθένειας ή τραυματισμού.

Ωστόσο, η χρόνια φλεγμονή πιστεύεται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και οι αυτοάνοσες παθήσεις.

Η ρίγανη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση της φλεγμονής.

Περιέχει επίσης ενώσεις όπως η καρβακρόλη που έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε μια μελέτη σε ζώα, η καρβακρόλη μείωσε το πρήξιμο στα πόδια των ποντικών έως και 57%.

Μια άλλη μελέτη σε ζώα έδειξε ότι ένα μείγμα αιθέριων ελαίων θυμαριού και ρίγανης μείωσε τον αριθμό των φλεγμονωδών δεικτών σε ποντίκια με κολίτιδα ή φλεγμονή του παχέος εντέρου.

6. Εύκολο να προστεθεί στη διατροφή σας

Αν και μπορείτε να σκεφτείτε τη ρίγανη ως επικάλυψη που προορίζεται αποκλειστικά στο τραπέζι σας, αυτό το ευέλικτο βότανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους.

Δοκιμάστε να αναμίξετε ολόκληρα φύλλα ρίγανης σε άλλα χορταρικά για μια σαλάτα γεμάτη θρεπτικά συστατικά ή πασπαλίστε τα φύλλα σε τσίλι, σούπες ή μαγειρευτά. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε φρέσκο πέστο ή ντρέσινγκ σαλάτας, σε πιάτα με κρέας ή να ανανεώσετε τη γεύση από σπιτικές σάλτσες.

Η ρίγανη διατίθεται φρέσκια, αποξηραμένη ή ως έλαιο, καθιστώντας εξαιρετικά εύκολη την προσθήκη στη διατροφή σας.

Τι είναι το έλαιο ρίγανης;

Βοτανικά γνωστή ως Origanum vulgare, η ρίγανη είναι ένα ανθοφόρο φυτό από την ίδια οικογένεια με τη μέντα. Συχνά χρησιμοποιείται ως βότανο για να αρωματίσει τα τρόφιμα.

Το αιθέριο έλαιο ρίγανης παρασκευάζεται με ξήρανση στον αέρα των φύλλων και των βλαστών του φυτού. Αφού στεγνώσουν, το λάδι εκχυλίζεται και συμπυκνώνεται σε απόσταξη με ατμό.

Το εκχύλισμα ελαίου ρίγανης, από την άλλη πλευρά, μπορεί να παραχθεί με διάφορες μεθόδους εκχύλισης χρησιμοποιώντας ενώσεις όπως διοξείδιο του άνθρακα ή αλκοόλη. Είναι ευρέως διαθέσιμο ως συμπλήρωμα και μπορεί συχνά να βρεθεί σε μορφή χαπιού ή κάψουλας.

Μείωση της χοληστερόλης

Μελέτες έχουν δείξει ότι το λάδι ρίγανης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης .

Σε μια μελέτη, 48 άτομα με ήπια υψηλή χοληστερόλη έλαβαν συμβουλές διατροφής και τρόπου ζωής για να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης τους. Τριάντα δύο συμμετέχοντες έλαβαν έλαιο σε νερό μετά από κάθε γεύμα.

Μετά από 3 μήνες, όσοι έλαβαν το απόσταγμα ρίγανης είχαν χαμηλότερη LDL (κακή) χοληστερόλη και υψηλότερη HDL (καλή) χοληστερόλη, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το λάμβαναν.

Η δράση του ελαίου ρίγανης στη μείωση της χοληστερόλης πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα των φαινολών καρβακρόλη και θυμόλη.

Πηγή: Healthline

Ελιξήρια
Σχετικά Άρθρα