0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

ΡΟΔΙ: ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022
ΡΟΔΙ: ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Το ρόδι είναι σύμβολο της γονιμότητας, της ευημερίας, της ευκαρπίας και της καλοτυχίας. Εδώ και πολλούς αιώνες την ημέρα της Πρωτοχρονιάς η παράδοση θέλει να υποδεχόμαστε τον καινούριο χρόνο σπάζοντας ένα ρόδι στο κατώφλι της πόρτας για καλή τύχη.

Το ρόδι σαν αρχετυπικό σύμβολο που υπάρχει στις παραδόσεις πολλών αρχαίων λαών σπάει και στους γάμους για γονιμότητα, ευημερία και καλοτυχία στο νέο ζευγάρι και όχι μόνο στη χώρα μας.

Στην Κίνα συνηθίζεται να δίνεται ένα κεραμικό ρόδι ως γαμήλιο δώρο, ενώ οι Βεδουίνοι σπάνε ρόδια και τα ρίχνουν μέσα στη σκηνή των νεόνυμφων για να φέρουν γονιμότητα.

Επίσης επειδή το ρόδι - ακόμα και όταν είναι ξηρό εξωτερικά εσωτερικά οι σπόροι του είναι γεμάτοι χυμούς - συμβολίζει και έχει συνδεθεί τόσο με τη ζωή όσο και με το θάνατο.

Τα οφέλη του ροδιού

Αυτό το φρούτο θεωρείται υπερτροφή, λόγω των πολυάριθμων ιδιοτήτων που προσφέρει στον οργανισμό. Είναι συμπύκνωμα βιταμινών (Α, Β, C και Ε), μετάλλων (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο) και ιχνοστοιχείων (ψευδάργυρος, χαλκός και μαγγάνιο). Χωρίς να ξεχνάμε την περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά λέγεται ότι έχει πολυάριθμα οφέλη για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την υπέρταση και τη χοληστερόλη.

Μερικά από τα οφέλη για την υγεία σας

💬 Μας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες

Το ρόδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έτσι προστατεύει τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες, που ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση. Οι ελεύθερες ρίζες σχηματίζονται από την έκθεση στον ήλιο και λόγω των επιβλαβών τοξινών στο περιβάλλον.

💬 Πρόληψη της αθηροσκλήρωσης

Με την αύξηση της ηλικίας και το είδος του τρόπου ζωής που ζούμε, τα τοιχώματα των αρτηριών μας γίνονται πιο σκληρά λόγω της χοληστερόλης, με αποτέλεσμα μερικές φορές να αποφράσσονται.

Η αντιοξειδωτική ιδιότητα του ροδιού αποτρέπει την οξείδωση της κακής χοληστερόλης. Έτσι, η κατανάλωση ροδιών αφαιρεί το περιττό λίπος και αποτρέπει τη σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών.

💬 Λειτουργεί σαν μάσκα οξυγόνου

Το ρόδι βοηθά στην άντληση του επιπέδου του οξυγόνου στο αίμα μας. Λόγω των αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στο ρόδι, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, μειώνει τη χοληστερόλη και αποτρέπει την πήξη του αίματος. Όλα αυτά τελικά βοηθούν το αίμα να ρέει ελεύθερα και έτσι βελτιώνει το επίπεδο του οξυγόνου στο σώμα σας.

💬 Προλαμβάνει την αρθρίτιδα

Το ρόδι μπορεί να μειώσει τη βλάβη του χόνδρου καταπολεμώντας το ένζυμο που το κάνει. Το ρόδι έχει επίσης την ικανότητα να μειώνει τη φλεγμονή.

💬 Καταπολεμά τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο του προστάτη

Δύο μελέτες υποστηρίζουν ότι ο χυμός ροδιού έχει την ικανότητα να καταπολεμά τον καρκίνο του προστάτη. Ένα πείραμα έδειξε ότι ο χυμός ροδιού επιβράδυνε την ανάπτυξη και σκότωσε ακόμη και καλλιεργημένα καρκινικά κύτταρα.

Και όπως έχουμε ήδη αναφέρει στο δεύτερο σημείο, ο χυμός του ροδιού αραιώνει το αίμα και έτσι βελτιώνει την κατάσταση του και ως εκ τούτου προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το ρόδι έχει ευεργετικά θρεπτικά συστατικά

Ένα φλιτζάνι με σπόρους ροδιού περιέχει 24 γραμμάρια ζάχαρης και 144 θερμίδες.

Φυτικές ίνε: 7 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια
Φολικό οξύ: 16 τοις εκατό της ΣΗΠ
Κάλιο: 12 τοις εκατό της ΣΗΠ
Βιταμίνη C: 30 τοις εκατό της ΣΗΠ
Βιταμίνη Κ: 36 τοις εκατό της ΣΗΠ

💬 Βελτιώνει τη μνήμη

Σε μελέτη που διεξήχθη άτομα που είχαν πρόβλημα με τη μνήμη τους έπιναν 237 ml χυμό ροδιού κάθε μέρα. Μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, παρατηρήθηκε μεγάλη βελτίωση στη λεκτική και οπτική τους μνήμη. Μάλιστα, ένα άλλο πείραμα που έγινε σε ποντίκια έδειξε ότι η κατανάλωση ροδιού μπορεί επίσης να αποτρέψει το Αλτσχάιμερ. Αλλά το πείραμα δεν έχει ακόμη γίνει σε ανθρώπους.

💓 Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Το πουνικικό οξύ είναι ένα από τα κύρια συστατικά του ροδιού που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

❕ Ποιος πρέπει να προσέχει όταν τρώει ρόδι

Το ρόδι είναι ως επί το πλείστον ασφαλές και δεν προκαλεί καμία παρενέργεια όταν λαμβάνεται ως φρούτο ή χυμός. Ωστόσο, τα εκχυλίσματα ροδιού μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τα συμπτώματα της ευαισθησίας περιλαμβάνουν κνησμό, πρήξιμο, καταρροή και δυσκολία στην αναπνοή. Υπάρχουν ορισμένες συνθήκες κατά τις οποίες οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί πριν πάρουν ρόδι σε οποιαδήποτε μορφή.

Ελιξήρια
Σχετικά Άρθρα