0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΒΑΛΣΑΜΟ ΤΩΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022
ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΒΑΛΣΑΜΟ ΤΩΝ ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ

Βαλσαμόχορτο η ονομασία του  “βότανο του Προδρόμου” ετυμολογείται από το ότι το φυτό βρίσκεται σε πλήρη ανθοφορία στις 24 Ιουνίου, την ημέρα μνήμης του Ιωάννη του Προδρόμου.

Με το λιώσιμο των ανθών εμφανίζεται ένας κατακόκκινος χυμός, που έχει δώσει τροφή σε θρύλους κάθε είδους. Έτσι θεωρείται ότι το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το χυμένο αίμα του Χριστού. Σύμφωνα με μια άλλη ιστορία το φυτό προέκυψε από το αίμα του Ιωάννη του Βαπτιστή μετά τον αποκεφαλισμό του.

Οι γιατροί της κλασικής Ελλάδας και της Ρώμης χρησιμοποιούσαν το βάλσαμο για τη θεραπεία των τραυμάτων. Στο Μεσαίωνα έχαιρε μεγάλης εκτίμησης. Ο Παράκελσος γράφει ενθουσιασμένος: “Δεν είναι δυνατόν να βρεθεί καλύτερο φάρμακο για τις πληγές σε όλες τις χώρες.

Μόλις το 18ο αιώνα ανακαλύφθηκε επίσης η δράση ενίσχυσης των νεύρων, που σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο της ιατρικής χρήσης.

Χρησιμοποιούμενα μέρη και συστατικά

Ιατρική χρήση βρίσκει το βότανο που συλλέγεται στη διάρκεια της ανθοφορίας. Σημαντικά φαρμακολογικά δραστικά συστατικά είναι τα παράγωγα ανθρακένιου υπερικίνη και ψευδοϋπερικίνη, η ακυλοφλωρογλουκιόλη υπερφορίνη, φλαβονοειδή, ξανθόνες, τανίνες, παράγωγα καφεϊκού οξέος και αιθέριο έλαιο.

Μέχρι στιγμής έχουν διεξαχθεί περισσότερες από 30 κλινικές μελέτες, με σχεδόν 4000 συμμετέχοντες, για τη δραστικότητα των σκευασμάτων βάλσαμου στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης ελαφρού έως μέσου βαθμού.

Σε πολλές από αυτές τις μελέτες τα τυπικά συμπτώματα της καταθλιπτικής διάθεσης βελτιώθηκαν εμφανώς.

✅ Η χρήση του στη παραδοσιακή ιατρική

Το Σπαθόχορτο έχει ιδιότητες που το κατατάσσουν σε ένα από τα πολύ σημαντικά για τον άνθρωπο θεραπευτικά βότανα. Χρησιμοποιείτε για την αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, την επούλωση πληγών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι αποτελεσματικό για την ισχιαλγία και για κάθε πόνο ρευματικό.

Επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων, μωλώπων, κιρσών, ελαφρών εγκαυμάτων και ηλιακών εγκαυμάτων των μυών και του συνδετικού ιστού.

Στις μέρες μας όμως, είναι ένα από τα βότανα που έχουν ερευνηθεί περισσότερο και με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης και άλλων και νευρολογικών διαταραχών.

❗ Αντενδείξεις

Μην το πιείτε μαζί με αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά ή αντιπηκτικά χάπια. Το σπαθόλαδο είναι φωτοευαίσθητο, που σημαίνει πως όταν το χρησιμοποιούμε εξωτερικά αλλά και εσωτερικά ΔΕΝ θα πρέπει να υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο.

Οι πληροφορίες που δίδονται για τα βότανα και τις ιδιότητες τους έχουν αντληθεί από βιβλία, συγγράμματα βοτανολογίας και έρευνες. Δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική συμβουλή ή συνταγή. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας.

Ελιξήρια
Σχετικά Άρθρα