0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

ΤΑ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023
ΤΑ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τα βότανα είναι φυτά που καλλιεργούνται εύκολα και έχουν υπέροχη γεύση. Η έναρξη ενός κήπου με βότανα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τους αρχάριους κηπουρούς να ασχοληθούν με την καλλιέργεια των δικών τους προϊόντων.

Η αξιοπιστία της αποτελεσματικότητας των βοτάνων και των μπαχαρικών για τη θεραπεία και την πρόληψη κοινών ανθρώπινων ασθενειών αμφισβητείται πάντα λόγω της έλλειψης επιστημονικών στοιχείων. Από την αρχαιότητα, τα φυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας, αν και οι μηχανισμοί δεν έγιναν ποτέ σωστά κατανοητοί.

Οι πρόγονοί μας βρήκαν φυτά για να θεραπεύουν πληγές και να θεραπεύουν ασθένειες. Οι άνθρωποι σε όλες τις ηπείρους χρησιμοποιούν εδώ και καιρό εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, αυτόχθονα φυτά, για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους.

Η κατανάλωση βοτάνων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη διαχείριση των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και του διαβήτη. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των θρόμβων αίματος και να παρέχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η έρευνα συνεχίζεται αλλά οι μελέτες έχουν δείξει ότι: Το σκόρδο, ο λιναρόσπορος, το τριγωνόχορτο και το λεμονόχορτο μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης. Το σκόρδο είναι χρήσιμο για άτομα με ήπια αυξημένη αρτηριακή πίεση. Το σκόρδο, τα κρεμμύδια, το σχοινόπρασο, το πράσο, η μέντα, ο βασιλικός, η ρίγανη, το φασκόμηλο και πολλά άλλα βότανα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο.

Τα βότανα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά , ιδιαίτερα το γαρύφαλλο, η κανέλα, το φασκόμηλο, η ρίγανη και το θυμάρι, βοηθώντας στη μείωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας («κακή» χοληστερόλη).

Τα φρέσκα βότανα συχνά περιέχουν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα ή αποξηραμένα βότανα. Εάν χρησιμοποιείτε βότανα για να εκμεταλλευτείτε τις πτυχές τους που προάγουν την υγεία πρώτα και κύρια, προσπαθήστε να προσθέσετε τα φρέσκα βότανα σας στο τέλος του μαγειρέματος για να διατηρήσετε αυτές τις ιδιότητες.

Αυτά είναι τα πιο ισχυρά της φύσης:

Κουρκουμάς

Ο Κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό με φαρμακευτικές ιδιότητες. Έχει λάβει το ενδιαφέρον από τον ιατρικό και τον επιστημονικό κόσμο. Η κουρκούμη χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό βότανο για 4.000 χρόνια. Χρησιμοποιείτε στην ινδική εναλλακτική ιατρική, που ονομάζεται Ayurveda. Σαν μπαχαρικό χρησιμοποιείται πολύ και στη μαγειρική.

Εχινάκεια

Είναι φυτό της οικογένειας των ηλίανθων της Βόρειας Αμερικής . Τα άνθη του χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες, με τη μορφή τσαγιού, χυμού και εκχυλισμάτων. Στην ιθαγενή ιατρική των αυτοχθόνων Ινδιάνων, το φυτό χρησιμοποιήθηκε εξωτερικά για πληγές, εγκαύματα και τσιμπήματα εντόμων , μάσημα ρίζας για πονόδοντο και μολύνσεις στο λαιμό.

Λεβάντα

Οι ιαματικές της ιδιότητες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και αναφέρονται στο Διοσκουρίδη, τον Πλίνιο και το Γαληνό.Το αιθέριο έλαιο της χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και για τη θεραπεία νευρασθενειών.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα άλλο κοινό μπαχαρικό που μπορείτε να βρείτε εύκολα ανοίγοντας το ντουλάπι της κουζίνας! Οι παραδοσιακές χρήσεις του τζίντζερ περιλαμβάνουν τη θεραπεία της ναυτίας και των πεπτικών προβλημάτων.

Φασκόμηλο

Η φασκομηλιά ονομαζόταν από τους αρχαίους χρόνους ιερό βότανο, γιατί νόμιζαν πως εκδιώκει το θάνατο, όπως αναφέρουν οι Διοσκουρίδης, Θεόφραστος, Ιπποκράτης, Γαληνός κ.ά. Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται για τη σωματική και την πνευματική τόνωση.

Δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο έχει τη φήμη του αφροδισιακού. Ακόμη, Εδώ και πολύ καιρό το έλαιο δεντρολίβανου είναι γνωστό ότι αυξάνει την πνευματική εγρήγορση και ενισχύει τη μνήμη.

Ρίγανη

Η ρίγανη αποτελεί αναμφίβολα το διασημότερο βότανο της Μεσογειακής κουζίνας. Διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, η οποία σύμφωνα με μελέτες διατηρείται τόσο στη φρέσκια όσο και την αποξηραμένη μορφή.

Ελιξήρια
Σχετικά Άρθρα