0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

ΦΥΛΛΑ ΕΛΙΑΣ: Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023
ΦΥΛΛΑ ΕΛΙΑΣ: Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ

Είναι γνωστό πως τα ελληνικά εδάφη χαρακτηρίζονται από ευφορία και αυξημένη γεωργική ανάπτυξη. Χάρη στη γόνιμη γη και το μεσογειακό κλίμα, τα είδη φυτών που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι αμέτρητα. Ένα από τα αρχαιότερα και παράλληλα ευεργετικότερα για την υγεία του ανθρώπου είναι η ελιά, από την οποία  εκμεταλλευόμαστε όχι  μόνο τον καρπό της αλλά  και τα φύλλα της.

Οι θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στα φύλλα της ελιάς είναι πολυάριθμες και μπορούν να φανούν αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων.

Η σημαντικότερη είναι η ελαιοευρωπαΐνη, μία  πολυφαινόλη η οποία  έχει αποδειχθεί από μελέτες πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού HIV, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και σε διάφορες μορφές καρκίνου.

Τα φύλλα ελιάς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία βοηθούν στη μείωση απελευθέρωσης ελεύθερων ριζών, εξυπηρετούν στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία και εμφανίζουν μεγάλη αντιφλεγμονώδη δράση.

Το ελαϊκό οξύ είναι μία ακόμη ουσία η οποία βρίσκεται σε αφθονία στα φύλλα της ελιάς. Ανήκει στα μονοακόρεστα λιπαρά και εξυπηρετεί στη μείωση επιπέδων LDL στο αίμα και την αύξηση HDL επιπέδων στο αίμα. Επίσης ενισχύει την διατήρηση σταθερής καμπύλης γλυκόζης  και συνεπώς στην θεραπεία κατά του σακχαρώδους διαβήτη.

Σύμφωνα με έρευνες, το ελαϊκό οξύ δρα άμεσα για την ορθότερη διαχείριση βάρους και τη μείωση του συνολικού λίπους στο σώμα, με αποτέλεσμα τη  βοήθεια  στην αντιμετώπιση  του φαινόμενου της παχυσαρκίας.

Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως τα φύλλα ελιάς διαθέτουν αυξημένη αντιμυκητιακή και αντιβακτηριακή δράση, καθώς από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί  στο πέρασμα του χρόνου, έδειξαν να ανταποκρίνονται θετικά στην καταστροφή διάφορων μυκήτων ή βακτηρίων.

Ακόμη, χαρακτηρίζονται από αυξημένη περιεκτικότητα ασβεστίου και σιδήρου ενώ παράλληλα έχουν διουρητικές ιδιότητες.

Σε πολλά αντιβιωτικά μπορεί να προστεθεί ως συνεργιστικό συστατικό κατά των λοιμώξεων ή μολύνσεων από βακτήρια.

Επίσης, αποτελεί ένα περιζήτητο προϊόν στον κλάδο των καλλυντικών, λόγω των θρεπτικών στοιχείων που συγκεντρώνονται στο έλαιό τους. Επιπρόσθετα, βρίσκονται στην αγορά με τη μορφή κάψουλας.

Σ' αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να προτιμούνται κάψουλες που περιέχουν στερεό εκχύλισμα και όχι σκόνη αποξηραμένων φύλλων ελιάς, καθώς περιέχονται ίνες που εμποδίζουν την άμεση απορρόφηση των θρεπτικών τους συστατικών.

Τα φύλλα ελιάς χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα με πολυποίκιλους τρόπους προς όφελος της ανθρωπότητας. Μπορούν να αξιοποιηθούν ως ρόφημα με το βρασμό αποξηραμένων φύλλων σε ζεστό νερό γύρω στα 10 λεπτά.

Οι αρχαίοι Έλληνες το είχαν πάντα στο οικογενειακό τους «φαρμακείο».

Ο Ιπποκράτης, μάλιστα, το θεωρούσε «τέλειο φάρμακο» και ο Όμηρος το ονόμαζε «χρυσό υγρό».

Ελιξήρια
Σχετικά Άρθρα