0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

ΟΙ 4 ΟΡΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΕΥΤΥΧΙΑ

Τρίτη 06 Σεπτεμβρίου 2022
ΟΙ 4 ΟΡΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΕΥΤΥΧΙΑ

Υπάρχουν αυτές οι ορμόνες που ελέγχουν την ανάπτυξη και το βάρος, εκείνες που επηρεάζουν τη γονιμότητα και τη θερμοκρασία του σώματος, καθώς και όσες εκκρίνονται όταν έχουμε στρες.

Τα μικρά αυτά μόρια, οι ορμόνες, επιτελούν τον ρόλο των χημικών αγγελιοφόρων του οργανισμού. Ορισμένοι από αυτούς τους αγγελιοφόρους είναι επιφορτισμένοι με την πλέον ευχάριστη αποστολή.

Να μας φτιάχνουν τη διάθεση. Πρόκειται για τις 4 ορμόνες της ευτυχίας.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

Ντοπαμίνη και Σεροτονίνη

Η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη είναι και οι δύο νευροδιαβιβαστές, που σημαίνει ότι είναι χημικοί αγγελιοφόροι στον εγκέφαλο που επικοινωνούν μέσω νευρώνων. Η σεροτονίνη σχετίζεται με συναισθήματα ευτυχίας, εστίασης και ηρεμίας, ενώ η ντοπαμίνη σχετίζεται με συναισθήματα ανταμοιβής, κινήτρων και παραγωγικότητας.

Η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη θεωρούνται οι «ορμόνες της ευτυχίας», καθώς παίζουν ρόλο στην αύξηση της θετικής διάθεσης και των συναισθημάτων. Τόσο η ντοπαμίνη όσο και η σεροτονίνη παίζουν επίσης ρόλο στη ρύθμιση της πέψης μέσω της καταστολής ή της αύξησης της όρεξης ανάλογα με τις ανάγκες του σώματος.

Ενώ έχουν παρόμοια αποτελέσματα στον εγκέφαλο και το σώμα, λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους. Η έλλειψη μιας από αυτές τις χημικές ουσίες, ή και των δύο, έχει συνδεθεί με παθήσεις ψυχικής υγείας, ειδικά αυτές που σχετίζονται με διαταραχές της διάθεσης και τον εθισμό.

Με το περπάτημα στη φύση, την ηλιοθεραπεία, το κολύμπι, αλλά και καταναλώνοντας ταυτόχρονα σπαθόλαδο ή ashwagandha  αυξάνονται τα επίπεδα της πολύτιμης για την ψυχολογία σεροτονίνης και ντοπαμίνης. 

Μας κάνει χαρούμενους και απομακρύνει τις κακές σκέψεις, το στρες, ενώ αποδεδειγμένα μας «προστατεύει» από τις κρίσεις πανικού. Οπότε ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.

Ενδορφίνη ή αλλιώς η αναλγητική ορμόνη

Κι όμως, ο εγκέφαλός μας εκκρίνει ένα φυσικό παυσίπονο, πολύτιμο για τον οργανισμό μας. Η ενδορφίνη αυξάνεται όταν π.χ ακούμε ή παίζουμε μουσική, όταν γελάμε δυνατά με ένα αστείο ή όταν βλέπουμε μία ταίνια αλλά και όταν τρώμε ακατέργαστο κακάο.

Ωκυτοκίνη ή αλλιώς η ορμόνη της αγάπης 

Η έκκριση της ωκυτοκίνης αυξάνει και ισχυροποιεί την εμπιστοσύνη, την εγγύτητα, την οικειότητα και τη σύνδεση ανάμεσα στους συντρόφους. Η δεκτικότητα προς τους άλλους, η ευκολία στη σύνδεσή μας μαζί τους, η ενσυναίσθηση και η αποδοχή τους είναι όλα αποτελέσματα της ωκυτοκίνης.

  1. Παίξε με ένα κατοικίδιο
  2. Αγκάλιασε τους φίλους σου
  3. Γυμνάσου
  4. Πες μια καλή κουβέντα σε κάποιον ή κάνε ένα κομπλιμέντο

 

Ελιξήρια της Ευτυχίας
Σχετικά Άρθρα