0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

ΡΥΖΟΝΕΡΟ: ΥΓΙΕΣ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΛΑΜΠΕΡΑ ΜΑΛΛΙΑ

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023
ΡΥΖΟΝΕΡΟ: ΥΓΙΕΣ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΛΑΜΠΕΡΑ ΜΑΛΛΙΑ

Το ρυζόνερο είναι το νερό που προκύπτει μετά το μαγείρεμα του ρυζιού ή μετά το μούλιασμά του σε νερό. Αποτελείται κυρίως από άμυλο και περιέχει πολλές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία, με πολλές θετικές επιδράσεις στην υγεία και την ομορφιά.

Το ρυζόνερο

Αντιμετωπίζει γαστρεντερικά προβλήματα: Φαίνεται ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση διαφόρων γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπεία κατά της διάρροιας τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Σε μια έρευνα, φάνηκε ότι το ρυζόνερο μειώνει τη συχνότητα και την ποσότητα των κοπράνων σε νεογνά με γαστρεντερίτιδα.

Αποτρέπει την αφυδάτωση: Έχει διαπιστωθεί ότι το ρυζόνερο βοηθά στην πρόληψη της αφυδάτωσης και είναι τόσο αποτελεσματικό στην αναπλήρωση των υγρών όσο και ένα διάλυμα ηλεκτρολυτών.

Προσφέρει ενέργεια: Το ρυζόνερο είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και, επομένως, μπορεί να λειτουργήσει ως μια καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Επιπλέον, επειδή είναι σε πόσιμη μορφή, οι υδατάνθρακες που περιέχει απορροφώνται πιο γρήγορα.

Είναι ευεργετικό για τα μαλλιά: Το ρυζόνερο πιστεύεται ότι μπορεί να ωφελήσει την υγεία και την ομορφιά των μαλλιών. Το ρυζόνερο θεωρείται ότι βοηθά τα μαλλιά να διατηρήσουν την ελαστικότητα και τη λάμψη τους.

Μια έρευνα που μελέτησε την επίδραση του ρυζόνερου στα μαλλιά (γνωστό ως νερού Yu-Su-Ru), έδειξε ότι το ρυζόνερο μείωσε τη φθορά των μαλλιών και βελτίωσε την όψη τους. Ωστόσο, τα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την επίδραση του ρυζόνερου στα μαλλιά είναι ασαφή και απαιτούνται περισσότερες επιστημονικές μελέτες για να αποδειχθούν τα οφέλη της χρήσης του στα μαλλιά.

Βελτιώνει την υγεία του δέρματος: Εκτός από τα πιθανά οφέλη του για τα μαλλιά, το ρυζόνερο έχει θεωρηθεί ότι μπορεί να είναι ευεργετικό και για το δέρμα. Λόγω του περιεχομένου του σε αντιοξειδωτικά, το ρυζόνερο φαίνεται να μειώνει τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο δέρμα και οι οποίες οφείλονται στην αύξηση της ηλικίας, την έκθεση στον ήλιο και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Επίσης, καταπραΰνει τις δερματικές φλεγμονές και μειώνει την ερυθρότητα και τα εξανθήματα. Μια μελέτη του 2002 έδειξε ότι το άμυλο στο ρυζόνερο βοήθησε στην επούλωση του κατεστραμμένου δέρματος σε άτομα με δερματίτιδα. Επιπλέον, θεωρείται ότι το ρυζόνερο είναι ωφέλιμο για την ακμή, καθώς μειώνει την ερυθρότητα και τη φλεγμονή. Τέλος, πιστεύεται ότι συσφίγγει το δέρμα, μειώνει την υπερμελάγχρωση και τις κηλίδες.

Ρυζόνερο! Πώς γίνεται;; Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι παρασκευής ρυζονερου για καλλυντική χρήση. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε είδος ρυζιού: λευκό μακρύκοκκο, καστανό, jasmine ή όποια άλλη ποικιλία έχουμε στην τροφοθήκη μας.

Μέθοδος βρασμού:

Εάν θέλουμε ρυζόνερο σε αραιωμένη μορφή για καλλυντική χρήση, όπως πλύσιμο προσώπου, ή ξέπλυμα μαλλιών, ετοιμάζουμε το ρύζι όπως συνήθως, αλλά η ποσότητα νερού πρέπει να είναι δύο ή τρεις φορές παραπάνω από εκείνη που αναγράφεται στη συνταγή. Η ποσότητα αυτή μπορεί να μας κρατήσει περίπου μια εβδομάδα. Μόλις το ρύζι βράσει και είναι έτοιμο, σουρώνουμε κανονικά, όπως συνήθως.

Το νερό που απομένει περιέχει υψηλή συγκέντρωση θρεπτικών ουσιών, αλλά δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιήσουμε σε τόσο μεγάλη πυκνότητα. Μπορούμε να το αραιώσουμε, προσθέτοντας περίπου 3 κουταλιές της σούπας συμπυκνωμένο ρυζόνερο σε ένα φλιτζάνι καθαρό νερό, που θα μας δώσει ένα ελαφρώς γαλακτώδες μείγμα. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο μέσα σε κλειστό δοχείο – διαρκεί περίπου μία εβδομάδα.

Δεν έχετε χρόνο; Υπάρχει και μια γρήγορη μέθοδος χωρίς βράσιμο…

Εάν δεν έχετε χρόνο, προσθέστε ½ φλιτζάνι ρύζι σε δύο φλιτζάνια νερό και αφήστε για 15 λεπτά. Σουρώστε το ρύζι και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το υπόλοιπο ρυζόνερο για να ξεπλύνετε τα μαλλιά, το πρόσωπο ή και τα δύο.

 

Υπεύθυνη για το ενημερωτικό Blog του votanotherapeia.gr

 


Φυτικά Προϊόντα
Σχετικά Άρθρα