0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου 2022
ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

Αναμφισβήτητα, αποτελεί comfort food, aka φαγητό παρηγοριάς. Μια μπουκιά μαζί με λίγο καλό καφέ μπορεί να σου δώσει τη θαλπωρή και τη δύναμη που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις την ημέρα σου.

Τα καλά νέα είναι ότι πλέον τα περισσότερα αγαπημένα μας γλυκά έχουν και υγιεινή εκδοχή, τα οποία μπορείς να απολαμβάνεις χωρίς ενοχές όπως το συγκεκριμένο κέικ με ερυθριτόλη.

📝 Λίγα λόγια για την ερυθριτόλη:

Η ερυθριτόλη είναι ένα φυσικό γλυκαντικό χωρίς θερμίδες. Η συγκεκριμένη ερυθριτόλη παράγεται στην Ευρώπη από βιολογικό καλαμπόκι (μη γενετικά τροποποιημένο!)

Η ιδιαιτερότητα αυτού του υποκατάστατου ζάχαρης είναι ότι δεν το εκλαμβάνει ο οργανισμός ως ζάχαρη και έτσι δεν μεταβολίζεται από το σώμα.Έχει το πλεονέκτημα ότι έχει μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη. Δεν επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και είναι κατάλληλη για διαβητικούς.

Σε αντίθεση με άλλες πολυόλες η ερυθριτόλη είναι μη θερμιδική. Λόγω του μικρού μοριακού της μεγέθους το 90% της ερυθριτόλης που προσλαμβάνεται απορροφάται στο λεπτό έντερο αλλά ενώ απορροφάται καλά δεν μεταβολίζεται στον οργανισμό. Τα νεφρά αφαιρούν την ερυθριτόλη από την κυκλοφορία του αίματος και απεκκρίνεται αμετάβλητη στα ούρα.

✍ Υλικά

  • 3/4 κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κούπα +3/4 ερυθριτόλη
  • 4 αυγά
  • 3/4 κούπας γάλα αμυγδάλου
  • 3/4 κούπας γιαούρτι
  • 1 κ.γ βανίλια εκχύλισμα
  • 1 κούπα ακατέργαστο κακάο
  • 3 κούπες αλεύρι αμυγδάλου
  • 1 κ.σ μπέικιν πάουντερ

κεικ σοκολατας με ερυθριτολη

👌 Εκτέλεση συνταγής

  • Σε ένα μπωλ χτυπάμε την ερυθριτόλη με το βούτυρο να αφρατέψουν.

  • Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και κατόπιν το γάλα, το γιαούρτι και τη βανίλια. Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο. Ανακατεύουμε καλά.

  • Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε μια αποσπώμενη φόρμα 20εκ και αδειάζουμε το μίγμα.

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40' με 50' λεπτά. Κάνουμε τη δοκιμή με την οδοντογλυφίδα να δούμε αν είναι έτοιμο.

  • Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για τουλάχιστον 20 λεπτά. Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως. Γίνεται ζουμερό σαν να έχετε προσθέσει σιρόπι.

  • Αν θέλετε να προσθέσετε γλάσο.. σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο με μαύρη ή γάλακτος κουβερτούρα.

  • Μόλις λιώσει αποσύρετε και προσθέτετε μία κοσκινισμένη κούπα ζάχαρη άχνη. Ανακατεύετε να ενωθούν καλά. Αραιώνετε το μίγμα με βραστό νερό, λίγο λίγο όσο αραιό το θέλετε. Περιχύνετε αμέσως το κέικ.

Οι δοσολογίες είναι με μετρητές κούπες.

αδυνάτισμα με βότανα

Υλικά Συνταγής
Σχετικά Άρθρα