0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

ΤΑ ΕΠΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023
ΤΑ ΕΠΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ

Μέσα σε αυτή την εορταστική περίοδο όπου όλοι μας φροντίσαμε να ξεκουραστούμε και να μοιραστούμε όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, δυστυχώς πολλοί αναγκάστηκαν να μείνουν στα σπίτια τους καθώς νόσησαν από διάφορους ιούς όπως αυτός του Covid 19 ή του H1N1.

Με αφορμή, λοιπόν, τα υψηλά κρούσματα των ιών αυτών δίνεται στους αναγνώστες μας ένας οδηγός βοτάνων που ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων:

Εχινάκεια

Ένα από τα σημαντικότερα βότανα του χειμώνα καθώς χαρακτηρίζεται από ισχυρή αντιϊκή και αντιβακτηριακή δράση ενώ παράλληλα θεωρείται τονωτική ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Χρησιμοποιείται ακόμη και για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Σύμφωνα με πολλές έρευνες, το συγκεκριμένο βότανο έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να δράσει έναντι πολυάριθμων ιών καθώς και του κοινού κρυολογήματος.

Δίκταμος ή έρωντας

Καλλιεργείται έντονα στα παραθαλάσσια εδάφη και κυρίως τα κρητικά. Ως ένα αρκετά βοηθητικό βότανο για την επούλωση πληγών, ο δίκταμος έχει εξίσου σημαντικές ιδιότητες στην καταπολέμηση του πονόλαιμου και του συναχιού.

Εκτός αυτών των προτερημάτων, ο δίκταμος διαθέτει και αντιπυρετικές ιδιότητες αναστέλλοντας αποτελεσματικά τον διαλείποντα πυρετό. 

Τίλιο

Το γνωστό σε όλους φλαμούρι, βρίσκει μεγάλη θεραπευτική απήχηση για τις ηρεμιστικές και αναλγητικές του ιδιότητες. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί και η αποτελεσματικότητά του στη μείωση συμπτωμάτων του κρυολογήματος όπως η καταρροή, η κεφαλαλγία, ο βήχας και η ρινική συμφόρηση.

Είναι επίσης κατάλληλο για την αντιμετώπιση υψηλού πυρετού αλλά και για δυσπεψίες που συχνά παρουσιάζονται ως σύμπτωμα ιώσεων.

Ρίγανη

Η ρίγανη συγκαταλέγεται στη λίστα των βοτάνων που είναι πλούσια σε θεραπευτικές ουσίες κατά των ιώσεων. Συγκεκριμένα, το έλαιο ρίγανης περιέχει μία χημική ένωση την καρβακρόλη, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό και καταπολεμά άμεσα τα μικρόβια και βακτήρια στα οποία εκτίθεται καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός.

Επιπλέον, η ρίγανη ενδείκνυται για τη θεραπεία διάφορων παθήσεων όπως η βρογχίτιδα, οι αλλεργίες και το κρυολόγημα.

Ευκάλυπτος

Αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά που μπορούν άμεσα να δράσουν κατά των συμπτωμάτων από λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τα θεραπευτικά αυτά χαρακτηριστικά οφείλονται στα φύλλα του καθώς μπορούν να μειώσουν κατά μεγάλο βαθμό τις επιπτώσεις από τη φλεγμονή  στις αναπνευστικές οδούς.

Μολόχα

Ενώ φημίζεται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κατά των δερματικών ερεθισμάτων, η μολόχα είναι ένα φυτό με ακόμη σημαντικότερες τις μαλακτικές και αποχρεμπτικές της ιδιότητες.

Μπορεί να αποτρέψει τον παραγωγικό βήχα και να μειώσει άμεσα την έντονη καταρροή. Επίσης, χαρακτηρίζεται από αυξημένη αντιοξειδωτική δράση καθώς οι σπόροι της περιέχουν κολλώδεις ουσίες οι οποίες προστατεύουν τον κυτταρικό ιστό. 

Γλυκόριζα

Αποτελεί ένα από τα  βότανα με την ισχυρότερη αντιϊκή δράση. Έχει επισημανθεί από έρευνες ότι μπορεί να αντιμετωπίσει ιούς όπως ο στρεπτόκοκκος ή ο ιός της γρίπης.

Καταπραΰνει τον πονόλαιμο και καταπολεμά τη δύσπνοια και το βήχα. Τέλος, καταστέλλει τη σύνθεση των φυσικών κορτικοστεροειδών, γεγονός που συμβάλλει στην αντιαλλεργική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Ελιξήρια
Σχετικά Άρθρα